1150 åskådare såg Almeida rädda EIF

EIF-målvakten Ramilson Almeidas räddningar i början av matchen mot MP från S:t Michel betydde att hemmalaget kunde ta en 2 – 1 (1 – 0) seger och kämpar för serieseger i Ettan. Och det inför en riktigt hygglig publiksiffra – 1150 betalande åskådare.

En match återstår i grundserien. Borta mot KPV. Men redan nu står det klart att när övre slutspelet tar vid får ”De grönvita” tre hemmamatcher. Och det kan betyda extra klirr i kassakistan – och det riktigt ordentligt.

– Det är kanske lite tidigt att tala om det? Vi har ännu många tuffa matcher som väntar oss, säger Ramilson Almeida.

EIF-målvakten har gått från klarhet till klarhet under den andra rundan i Ettan – frånsett matchen i Åbo. Nu råder det ingen tvekan om att han är en av seriens bästa målvakter.

– Det här var en viktig match. Vi har en väldigt fin känsla i omklädningsrummet och stämningen är på topp. Det här var en betydelsefull match och alltid viktigt att ta poäng på hemmaplan, säger Almeida.

EIF fick slita för allt vad tyget höll. MP är ingen uselt lag, tvärtom ett spelande lag som ger motståndaren sju stugor fulla.

– Jag är glad för att kunna hjälpa laget och jag är nöjd att jag kunde bidra till tre poäng och lagsegern, säger en lite anspråkslös Almeida.

Genast i inledningen var det MP som radade upp några riktigt vassa lägen. Den fetaste hade Eero Ylönen som var helt fri, men Almeida fick en hand på bollen. Och förstörde troligen Ylönens nattsömn. Sedan stod han ytterligare för att par tre räddningar, antingen med foten eller fick en hand på bollen och kunde styra ut den.

– Vi vinner och förlorar tillsammans. Men vår formkurva är bra. Jag tycker vår backlinje spelade superbra och gjorde matchen väldigt lätt för mig, säger Almeida.

EIF vaknade småningom upp och fick fason på spelet. Och ledningsmålet, 1–0, kan ju inte annat än bli månadens mål i Ettan? – Jeannot Esua fick bollen ute på högerkanten av Simon Lindholm.

Esua avancerade lite snett mot höger och klämde till med en härlig kanon där bollen landade perfekt i bortre målgaveln – absolut ett av säsongens snyggaste mål på Centrumplan – 1–0 (14 min).

– Jag tycker vi gör en bra match och kontrollerar i första halvlek spelet. I andra halvlek gjorde vi 2–0 och hade hygglig kontroll över händelserna på planen. Men så låter vi MP reducera och gör matchen onödigt besvärlig för oss.

EIF:s 2 – 0 kom på straff då Tiemoko Fofana fälldes innanför straffområdet. Stanislav Efimov tog hand om straffen och nätade hundra procent säkert – 2–0 (56 min). Efimov blev utbytt i slutskedet, men innan det var han mittfältets kung.

– Det är tur att vi har erfarna spelare i truppen och kunde säkra tre poäng, säger Ramilson Almeida.

I och med segern tog EIF temporärt över serieledningen på lika många poäng som Gnistan.

Matchen dömdes bra av Jonas Bøgelund från Danmark. Och det inför en fin publiksiffra – 1 150 betalande åskådare är inte vardagsmat på Centrumplan.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

YLE Västnyland

Västra Nyland

Åbo Underrättelser

Rösta på matchens lirare

Ruutu bästa lägen i matchen

Presskonferens