24 poäng efter första halvan – prima?

EIF:s tränare Gabri Xatart tar inte någonting ut i förskott. Men efter EIF:s hemmamatch mot KPV från Karleby ”vänder” grundserien och den andra rundan inleds innan lagen delas in i ett övre- och nedre slutspel. Och då har man ännu inte hunnit fira midsommar. Det har varit ett tufft tempo på för alla lag – cupmatcher inräknade. EIF har 21 poäng och ligger trea i tabellen.

EIF har hittills överraskat både sig själv och alla anhängare – efter tio omgångar bara en förlust och tre oavgjorda. Hemma har laget spelat bombsäkert. Det här är imponerande med tanke på att under försäsongen haltade lite spelet från match till match.

– Vi ska först spela mot KPV. Men vi kan inte sänka våra krav – tre poäng gäller och 24 poäng efter första rundan skulle vara super, funderar Xatart.

När bottenlagen börjar sakta röra på sig finns det alltid risk för otrevliga överraskningar. KPV har inlett serien skralt, men börjar sakta få fason på spelet.

– Jag har den starka känslan att vi kommer till varje matcher för att ”kriga” om segern. Och det är en utmärkt inställning.

Han säger att det visserligen blev förlust borta mot JäPS (22 april), men åtminstone en poäng borde EIF fått med sig.

– Mot KäPa borta kämpade vi också bra. Vi har spelat riktigt starkt. Jag är riktigt nöjd och förhoppningsvis fortsätter vi resten av säsongen i samma stil.

Xatart har lyckats nästan med det omöjliga. Han har fått spelarna att agera som ett team. Ett inte alltför lätt konststycke med ett lag som består av spelare av olika nationalitet.

– För mig är det viktigt med tilliten och en bra kemi mellan spelare, tränare och bakgrundskrafter, vilket leder till bra relationer mellan alla parter, vilket är för mig viktigt.

Han säger att när man är ärlig brukar också spelarna se meningen bakom besluten, också de som är otrevliga och spelarna inte alla gillar. Men just nu är vi ett av de bästa lagen i Ettan, säger Xatart.

Han är inför KPV-matchen ödmjuk och säger att vissa lag har inlett serien skralt och att det då kan vara svårt att ändra dynamiken. Men karlebylaget har erfarna spelare och förstärks med bekanta Juuso Liukkonen, som också spelat för EIF.

– Jag ser inte var laget ligger i tabellen, men däremot hur laget presterat, vad de har för styrka och svaghet. Vi försöker på planen vara bättre än dem.

EIF spelade oavgjort 0–0 borta i toppmötet mot MP. EIF kom till S:t Michel med fem matcher på 15 dagar i bagaget, plus en lång resa.

– En av säsongens tuffaste matcher, som spelades på naturgräs. MP har hittills gjort många mål efter fasta situationer, men vi kontrollerade alla lägen utmärkt. Offensivt var vi inte lika bra. Vi hade svårt med avsluten, vilket vi vanligtvis inte hittills haft. Men jag är verkligen stolt över spelarna, säger Xatart.

Han säger att det är naturligt att spelarna efter det tuffa tempot är slitna, vilket också noterades mot MP. Xatart säger att EIF gjorde på grund av trötthet en del misstag, men ändå kämpade bra till slutet.

– Det här var säsongens första match MP inte vann på sin hemmaplan. Och vår inställning, attityd, betyder mycket för oss, säger Xatart.

Inför KPV mötet har spelarna och laget fått en hel vecka att förbereda sig. Det har man inte haft de senaste veckorna.

– Det är tre poäng som gäller, säger EIF-tränaren.

EIF och KPV möts på Centrumplan och matchen börjar kl. 16:00.

Ducca Nyman