Abdoulaye Kanté ramlade in i laget

Ekenäs IF:s nye mittfältsspelare Abdoulaye Kanté, 22 år, kom strax innan transferfönstret stängdes till EIF.  Han var med på några träningar innan han debuterade i Ettan mot Pargas IF – och vilken debut.

Han spelade sig av bara farten in i laget. Kanté fortsatte med starkt spel i följande matcher; mot TPS och SJK/a (borta). Han bara sprudlade av spelglädje och formligen ramlade in i laget.

Han spelade senast för Leixoes SC (liga två) i Matosinhos, en stad i norra Portugal. Kanté är född i Frankrike. Han har inte några språkproblem med EIF-tränaren Filipe. Båda talar portugisiska.

– Jag såg direkt att EIF har ett starkt lag. Några spelare med riktigt bra kvalitet. Jag tänkte att om jag bara lyckas ta en plats i laget kan jag hjälpa EIF att nå framgång, säger Kanté.

Och på den vägen är han…

Han har varit knapp en månad i Ekenäs. Kanté säger att första gången han träffade lagkamraterna, såg klubbfaciliteterna, att han direkt kände att det finns en stor gemenskap i klubben och i staden.

EIF möter i sin sista match i gruppspelet KPV från Karleby. ”De grönvita” är i praktiken klart för övre slutspelet. De fem senaste omgångarna har lyft EIF till en fjärde plats i tabellen – 32 poäng och plus åtta i målkvot. KPV på sjunde plats – 29 poäng, med minus elva i målkvot.

EIF:s paroll är att vinna alla matcher och den har inte ändrats. Det nya är sedan Filipe tog över tömmarna är att man helt fokuserar på det egna spelet. Och Kanté är inne på samma linje.

– Om vi fokuserar på oss själva, vad och hur vi skall spela, än på vårt motstånd, kommer det att sluta bra.

Han säger att han tack vare spel i Portugal inte har något problem på EIF:s träningar.

– Jag är van från tidigare med sådana här tuffa träningar. Jag är bekant  med upplägget och jag gillar det.

Han säger också att EIF:s tränarteam med Filipe, Daniel (spanjor) och fystränaren Joel Restuccia från Australien gör ett professionellt jobb.

Kanté har medverkat i tre matcher i Ettan. Han säger att nivån skiljer sig markant från spel i Portugal.

– Allmänt sett är nivån hygglig. Här finns lag som försöker spela riktigt bra fotboll. Spelet i Ettan är fysiskt. I Portugal mindre fysik, men man spelar bra fotboll.

I matchen mot SJK/a måste Kanté utgå på grund av kramp i musklerna. Också Oskari Sallinen haltade av planen. Fystränaren Joe Restuccia försöker förklara det här med kramp i muskulaturen.

– Det finns teorier, men helt säker är man inte. Men har du spelat i drygt 70 minuter i högt tempo, i varmt väder, tappar musklerna energi och spelarna får spasmer (sendrag). Musklerna behöver också ny energi.  Och får de inte det tappar spelarna kontrollen, säger Restuccia.

Han säger att Sallinen steg av banan på grund av en lätt skada i framlåret – inte på grund av kramp.

I och med att EIF breddat truppen har också tränaren Filipe fått fler alternativ att jobba med. Det är nästan bara målvakten Hemmo Riihimäki som har en säker plats i startelvan. Om de övriga platserna är det kamp, vilket också är märkbart på träningarna och i matcherna. EIF spelar för närvarande riktigt bra.

EIF möter KPV på Centrumplan kl. 16.00.

Ducca Nyman