Adu: ”Ett proffs alltid redo – också när EIF kallar”

Enoch Kofi Adu – men det går bra att bara säga Adu. Han är EIF:s färskaste nyförvärv inför fotbollssäsongen 2023. Han säger att han är en proffsspelare ut i fingerspetsarna och är redo att hjälpa vilket lag i vilket land som helst.

Under försäsongen var EIF hela tiden ute efter en mittfältsgeneral och sent omsider dök upp på radarn Adus namn. Och då gick det som brukar gå – sportchef Peter Haglund ringer från sin telefon och vips är Edu i Ekenäs.

– När man är professionell fotbollsspelare är man alltid redo, oberoende av land, om något lag ringer och ber om hjälp, säger Adu.

Adu föddes den 14 september 1990 och växte upp i Kumasi i Ghana. Han inledde sin karriär Liberty Professionals F.C – en ghanansk fotbollsklubb som spelar sina hemmamatcher på Dansoman Park som ligger i Ghanas huvudstad Accra.

Fotbollen har fört honom till ett antal länder i Europa – t o m till Akhisar Belediye Gençlik ve Spor Kulübü, i Turkiet. De nordiska länderna; Norge Danmark och senast i Sverige och nu Finland – en riktig globetrotter om man så vill.

– Mitt liv har hittills handlat om fotboll och den har fört mig till olika länder, säger Adu.

Men innan han valde Finland, Ekenäs och EIF gjorde han en normal bakgrundskontroll. Finland är ute i världen mera känt för sina spjutkastare och backhoppare än fotboll.

– Jag har en hel del vänner i Finland. Jag frågade dem om klubben, staden och omgivningen. Jag fick bara positiv respons.

Han har inte besökt sitt hemland Ghana på drygt två år. Familjen är nämligen bosatt i Hamburg i Tyskland.

Adu har varit två veckor i Ekenäs och tränat tillsammans med EIF. Han säger att han fick ett samtal från EIF (Haglund) och efter det tog han sitt beslut. Han börjar sakta men säkert finna sig till rätta.

– Det är jag som gör mina val. Jag pratade som sagt med mina vänner och jag tycker att EIF är en prima klubb. Allt är välordnat, jag känner mig så välkommen som helst.

Efter alla år i Sverige, i Malmö FF, AIK från Solna och senast för Mjällby AIF, alla lag i Allsvenskan, talar Adu och förstår hyggligt svenska.

– Inget problem, säger han och bjuder på ett stort leende.

Han säger att EIF:s träningar och förberedelser inför matcher är prima. Alla har trevligt på träningarna. EIF är en fin klubb och han trivs som fisken i vattnet.

Adu uppskattar också Gabri Xatart som tränare och person.

– Vi alla tillsammans går steg för steg framåt. Det känns perfekt.

Inför premiären mot TPS är det förståeligt att Adu inte har så mycket information om kommande motstånd. Lite finns som botten.

– Jag lovar att göra mitt bästa mot åbolaget, sköta mina uppgifter för att hjälpa mitt lag. Vi alla jobbar hårt tillsammans för att nå framgång.

Han säger att under veckan på de senaste träningarna har allt sett mycket bra ut.

– Alla i truppen ser fram emot säsongsstarten, säger Adu.

EIF och TPS möts på Centrumplan. Matchen börjar kl. 16.00.

Ducca Nyman