Adu klar för EIF – Haka vann 4–2

Det rådde nästan hela träningsmatchen mot FC Haka på Centrumplan äkta marknadsväder – mörk, smått kyligt och ihållande duggregn. Och mitt i vårmörkret meddelar EIF-ledningen att man har gjort klart med en mittfältsspelare från Ghana. Han har senast spelat för Mjällby AIF i Sverige.

Men har också ett förflutet i Malmö FF och i AIK från Solna, Stockholm där han spelat sammanlagt 160 matcher i Allsvenskan. Och ett tiotal kamper i champions league – meriter finns.

Enoch Kofi Adu född 1990 i Kumasi, Ghana, är den mittfältsspelare som EIF hela försäsongen varit ute efter – och nu föll pusselbitarna på plats.

– Han är den nyckelspelare, ledare på på mittfältet som vi har letat efter. Och nu är han här, säger sportchefen Peter Haglund.

Förlusten mot Haka 4–2 (3–1) var EIF:s tredje i rad – JäPS i Ettans cup och träningsmatchen mot HIFK (3–0). Och nu alltså mot Haka 4–2. Tränaren Gabri Xatart är ändå inte missnöjd efter insatsen mot ligalaget Haka.

– Jag är glad efter spelarnas insatser. Vi gör trots förlusten i en riktigt hygglig insats, säger Xatart.

Hakas tränare Teemu Tainio var också för sin del helt nöjd efter matchen.

– Vi fick ut en hel del från den här matchen. Jag är inte alls orolig inför starten i Veikkausliiga. Vi har tyvärr inte kunnat spela eller träna utomhus under försäsongen. Mot den bakgrunden var den här resan till Ekenäs nyttig. Och inomhus, ja där regnar det inte en droppe. Det fanns mycket nyttigt i den här matchen, säger Tainio.

Simon Lindholm på EIF:s mittfält spelade hyggligt i 90 minuter. Han anser att spelmässigt gjorde EIF det bra och laget tog ett steg framåt efter de tidigare förlusterna.

– Men fyra mål i baken på hemmaplan är för mycket. Speciellt den här tiden på säsongen. Här finns en hel del att förbättra, säger Lindholm.

Han säger att EIF i matchen hade en hel del fina sekvenser. Och han hade efter ett bra soloavancemang kunnat göra ett mål. Men Hakakeepern räddade.

– Jag tycker att det fanns en hel del positivt. Men också en hel del vi vet att vi kan förbättra. Till exempel närkamperna, dueller i luften och på marken och den defensiva disciplinen måste bli bättre, säger Lindholm.

EIF öppnade med Almeida mellan stolparna. Utespelare; Simon Lindholm, August Björklund, Jeannot Esua, Linus Estlander, Roni Peitsalo, Abdoulaye Kante, Alexander Leksell, Tobias Fagerström, William Lindqvist, Stansislav Efimov.

Inbyttta i andra halvlek. Hiski Sundholm, Castor Westerholm, Tabi Manga, Salomo Ojala, Selim Snabb, Fahad Muhamed, Artur Atarah, Gerson Lima (mv).

EIF:s mål gjordes av Stanislav Efimov (3–1,40 min.). 4–2 (Alexander Leksell, 55 min.). Hakas målgörare Zarokosts 2, 10 och 51 min. Tero Pure 1, 22 min, Johan Herbert  1, 31 min.

Ducca Nyman