”Agges” 90 minuter ger mersmak

Ekenäs IF hade i träningsmatchen mot HJK Klubi 04 på Centrumplanen inte några svårigheter att ro hem 1 – 0-segern (1 – 0). Målet gjordes i första halvlek av Valdrin Rashica efter bra förarbete av lagkaptenen William Lindqvist.

Rashica drämde till bollen från ca 25 meter från gästernas mål. Den borrade sig snyggt in i bortre högra hörnet. EIF kunde ha vunnit med större siffror.

Olli Jakonen hade i första halvlek två helt fria lägen att näta, men missade båda gångerna. I seriematcherna måste sådana här chanser ”sitta”. Jacke Gottberg hade från ca 20 meter från målet en bra placerad frispark, som målvakten boxade till hörna.

EIF spelade i första halvlek både disciplinerat och tålmodigt. Gästerna kom inte åt att pressa Mehdi mellan EIF:s målstolpar. Andra halvlek var hafsig och målchanserna var få.

En träningsmatch är alltid en träningsmatch. Men EIF:s försvarslinje, framför allt i första halvlek visade att i sommar blir det kamp om platserna. Nu saknades Zacke Ekström. Oliver Pettersson visade tydligt att hans plats är i centrum tillsammans med Tuukka Andberg. Båda ytterbackarna, Jarkko Heimonen till höger och William Lindqvist till vänster var bra riktigt bra.

• Det var riktigt härligt att få spela hela matchen. Det höjer på självförtroendet och det kändes att jag jämfört med fjolåret är femtio procent starkare i benen. Träningen börjar ge resultat, säger Björklund,

Mittfältet blir också en intressant länk. Nu fick unga ”Agge” Björklund fulla 90 minuter. Och han skötte sitt område på vänsterkant bra. Det gjorde också att när EIF anföll kunde Lindqvist ofta stiga högre upp i banan än vad man är van att se honom. Och spelet med Björklund-Lindqvist- Rashica fungerade bra i första halvlek. Riku Selander med sin ”pirate of caribbeanmössa” är hur välkommen som helst tillbaka.

Lägger man till att Reza Heidari gjorde så länge han var inne på banan en riktigt bra match. Nu saknades Xhevedt Gela och Joona Tapani. Och nyförvärvet André Österholm, som hoppade in riktigt i slutskedet, har tränaren Guillem Santesmases en intressant kortlek att välja från.

I andra halvlek gjorde EIF en rad byten: Riku Selander, Heidari, Jacke Gottberg och Olli Jakonen steg alla av banan. Juuso Liukkonen, Sami Kankaristo, André Österholm (fick lite känna på hetluften) och Robert Bäckman kom in i stället.

EIF följande träningsmatch är om en vecka och då kommer ligalaget KTP från Kotka på besök. Då blir det intressant att se tränaren Santesmases val av spelare, uppställning. Den här säsongen har han flera alternativ att välja mellan.