”Agges” säsongsdebut – bittert slut

EIF-tränaren Gabri Xatart upphör inte att förvåna i upptakten i Ettan. I hemmamatchen mot TPS inledde Gerson Lima i målet. I bortamatchen mot JäPS i Träskända startade ”Agge” Björklund som ytterback i försvarslinjen.

Och det var ett helt lyckat drag – enda smolket i bägaren för Björklund och EIF var att hemmalaget JäPS vann 1 – 0 (0 – 0).

EIF saknade Aleksander Leksell, som i hemmapremiären spelade på vänsterkanten. Björklund ersatte och klarade sig bra trots att JäPS stenhårt körde sina anfall via sin högerflank. Och inte för EIF hade en ovan lirare på den kanten, utan för att man hade sin farligaste spelare Banza där. Och visst skapade han lite oreda i EIF:s försvarslinje.

Björklund tar sin insats med lugn.

– Visst var det en ny plats för mig. Inte något märkvärdigt med det.

Men tillägger han:

– För några år tillbaka spelade jag som ytterback och vet lite vad det handlar om att spela i försvarslinjen, säger Björklund.

Han säger att tränaren Gabri Xatart förklarar klart och tydligt, både på träningar och innan matchen böjar hur man skall spel.

– Jag vet min uppgift och spelar efter bästa förmåga.

EIF:s öde föll i 64:e minuten efter en fast situation. EIF-försvaret fällde Banza och i inlägget som följde fanns Amos Ramström på rätt plats och kunde nicka in bollen bakom Lima.

– Vi var en aning tröga idag. Vi kom inte till när vi hade bollen upp på rätt nivå. Tyvärr var det en sådan dag idag. Visst försökte vi göra vårt bästa för att få en kvittering. Men det fanns inte något utrymme inne i JäPS box, summerar Björklund.

EIF åkte också på en jobspost inför hemmamatchen mot FF Jaro om en vecka. Mittfältsspelaren Simon Lindholm drog på sig två gula kort, fick rött efter det andra och måste vila i hemmamatchen.

EIF hade summa en riktigt het målchans. Det var i inledningen på första halvlek. Abdouleya Kante fintade sig fri på högerkanten, avancerade några steg in i boxen, passade till Simon Lindholm, som  dock kom lite för långt ut till höger och fick en usel vinkel att avgöra från. Målvakten tog lätt hand om skottet.

I anfallsspelet hade EIF det segt. Salomo Ojala och Stanislav Efimov kom ingen vart mot JäPS-försvaret och hade svårt att hitta luckor.

Xatart gjorde några byten efter JäPS ledningsmål. Björklund kom ut och Artur Atarah kom in då EIF gick över till en trebackslinje. Också Roni Peitsalo fick ge plats åt Tobias Fagerström, som inledde som vänster wingback, men föll ned som ytterback när Atarah tog anfallspositionen.

– Det känns inte så himla bra efter den här matchen. Först reser vi en lång väg till bortamatchen. Och så kommer vi hem med 1–0 i baken, säger Fagerström.

Han säger att EIF gjorde sitt yttersta för att få en kvittering. Men att EIF inte fick de lägen man var ute efter.

– Klart att vi var ute efter tre poäng. Inget snack om den saken. Men förlusten smakar lite som räven sade om rönnbären: surt.

EIF:s följande match är redan på tisdag då man i den finländska cupen möter borta division-III-laget Åbo IFK. Matchen i Åbo börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

YLE Västnyland

Västra Nyland

Åbo Underrättelser

Ruutu bästa lägen i matchen