Äkta hat trick av Ojala – EIF vann 4–0

Ekenäs IF avancerar i den finländska cupen efter en klar 4 – 0 (0 – 0) seger över division-III-laget Åbo IFK. Salomo Ojala öppnade den berömda ketchupflaskan och stod för ett äkta hat trick 2–0, 3–0, 4–0. August Björklund öppnade korken med att göra 1–0 i början av andra halvlek. Matchen spelades i klassiska Idrottsparken (Iddan), övre plan.

EIF behövde inte förta sig alltför mycket. Det gästande laget dominerade, om inte direkt stort, men ändå med ett bra spelövertag. Och glädjande var att tränaren Gabri Xatart gav i andra halvlek de unga egna spelarna bra med speltid.

Tidigare EIF:aren Robert Lindqvist i kamp med EIF:s Tobias Fagerström (foto: Toni Suominen)

Linus Estlander, Selim Snabb och Castor Westerholm, samt Abdouleya Kante, fick hoppa in i stället för Salomon Ojala, Esua, Adu och Tabi Manga. Också Farah Muhamed till (vänster) steg åt sidan för Joel Lehtonen. Standarden på spelet sjönk inte nämnvärt. Det fanns bud både på 5–0, 6–0 och 7–0.

Andra halvlek var knappt tre minuter ung innan Björklund placerade bollen i bortre gaveln (48 min). EIF fick hörna från höger. Tabi Manga fanns inne i boxen och fick huvudet på bollen, som hamnade hos Tobias Fagerström. ÅIFK försvaret kunde inte rensa ordentligt undan bollen, utan den hamnade hos Björklund, som snyggt skruvade in den i ÅIFK-buren. Korken till ketchupflaskan var öppnad.

–Jees. Så är det. Men det finns ingenting bättre än att få göra mål, känna smaken av dem, säger Ojala.

Han säger att cupmatcherna alltid är intressant men samtidigt också svåra.

– ÅIFK försvarade och kämpade så länge de i första halvlek orkade. Men när vårt spel började rulla igång var det inte några problem.

Han säger också att cupmatchen var en bra genomkörare med tanke på seriematchen mot FF Jaro på lördag.

– Vi har en bra stämning i truppen och det var helt på sin plats med en cupmatch innan seriematchen mot jakobstadslaget, säger Ojala.

EIF:s Simon Lindholm för bollen (foto: Toni Suominen)

Sedan bara rann målen in. Ojala gjorde 2–0 (64 min), 3–0 (70 min.) och 4–0 (74. min). Salomo Ojala visade sin farlighet innanför straffområdet.  Om motståndaren bjuder på ytor så smäller det säkert. Och något fel på framspelningarna till målen var det inte heller.

EIF inledde med Alemida i målet. Försvarslinjen: Esua, Tabi Manga, Aleksander Leksell och Farah Mohamed. Mittfältet: Simon Lindholm, ”Agge” Björklund, Tobias Fagerström (yttermittfältare) och på topp Salomo Ojala och Arthur Atarah.

EIF möter på lördagen i Ettan FF Jaro från Jakobstad. Mot den bakgrunden coachade Xatart sitt lag klokt. Men han fick också bevis på att de unga spelarna håller bra standard – utan att förringa någons insats pallar de för division-III-nivå.

EIF och FF Jaro möts på Centrumplan. Matchen börjar kl. 16.00.