Alexander Lexsell: ”Nu måste vi släppa på handbromsen”

Ekenäs IF:s försvarsspelare Alexander Leksell är inte nådig i sin kritik efter förlusten i hemmapremiären mot Ilves från Tammerfors. Det gästande laget vann 2–0 (1–0) och reste iväg med tre poäng. EIF:s målchanser var räknade på ena handens fingrar.

– Idag tävlade vi inte så som vi gjort i tidigare matcher i matchen mot Ilves. Det här är första gången under säsongen jag tycker att vi tjänar att förlora, tyvärr, säger Leksell.

Han säger att EIF bara måste samla sig till kommande kamp och jobba stenhårt, dubbelt så hårt, i veckan. På söndag väntar FC Lahti från Lahtis.

– Jag skulle säga att det är en av säsongens viktigaste matcher. Vi måste snabbt studsa tillbaka. Vi behöver en seger för att känna och visa att vi kan spela på den nivå vi skall vara.

Han säger att alla i truppen denna vecka måste slita ont, verkligen ont, på träningarna.

– Och sedan släppa på handbromsen. Vi måste köra ända in i kaklen  – och som sagt släppa på handbromsen. Någon annan väg finns inte.

Leksell säger att EIF inför matchen hade stora förhoppningar. Man hade tänkt att det skulle bli en stor fest, inför en stor publik (1 483 åskådare).

– Redan under uppvärmningen kände vi att alla var där för att stötta oss. Vi ville leva upp till det och göra en riktigt fin feststämning. Men tyvärr lyckades vi inte med det.

Han säger att EIF hade svårt att ta sig in framför Ilves mål. Tammerforslaget vill gärna hålla mycket bollen inom laget. Leksell säger att Ilves är ett bra lag.

– Vi var tyvärr inte tillräckligt bra. Jag vet inte riktigt orsaken till att spelet inte stämde.

EIF hade inte många anfall där man pressade Ilves-målvakt Otso Virtanen. Mittförsvaret med Kalle Katz och Adrian Kabashi  var rätt stabilt. Däremot var flankerna, vänster och höger, darriga och Ilves avgjorde i vardera halvlek från ytterpositionerna.

Målvakten Ramilson Ameida hade en svettig afton och stod för flera bra och viktiga räddningar. Åt det första målet var det inte mycket att göra.

Men det andra?

– Jag (vi) måste analysera det från videoupptagningen, säger Almeida.

Han säger att det var en tuff match. Ilves höll bollen bra inom laget. Och han har lite svårt att förklara den tama insatsen.

– Vi måste för att börja vinna matcher lära oss av de misstag vi gjorde. Det är viktigt. Ilves är ett av de bästa lagen i ligan.

Han anser att kommande match mot FC Lahti är viktig. Framför allt nu när man har anhängarna med på läktaren.

– Inför supportrarna måste vi börja knipa poäng, säger Almeida.

Ilves gick till ledning i första halvlek efter mål av Aapo Mäenpää. Han blev frispelad på EIF:s vänsterkant, och placerade bollen snyggt i bortre hörnet, stolpe in 1–0, (39. min).

Det andra målet kom från EIF:s högerkant. Oiva Jukkola blev fri ute på kanten och kunde från sextonmeterslinjen skruva in bollen i bortre hörnet, 2–0 (80 min.)

EIF gjorde direkt i början av andra halvlek fyra spelarbyten. Och fick ett lite bättre grepp om spelet. Men det hjälpte inte, tyvärr. Men 1 483 åskådare behövde inte direkt gå hem besvikna. Det bjöds, och kommer att i fortsättningen också bjudas på täta och bra matcher.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

Veikkausliiga statistik

YLE sporten

Västra Nyland

Åbo Underrättelser

Ruutu bästa lägen i matchen

Rösta på matchens lirare