Almeida och Katz sänkte HJK

”Almeida, Almeida, Almeida…”

EIF-målvaktens namn ekade från omklädningsrummet när hemmalaget efter att EIF avancerar i finländska cupen. Och i sedvanlig ordning fick dörrarna till skåpen sig en lite hårdare behandling.

Och när tränaren Gabri Xatart anländer in i omklädningsrummet dånar det – ”Xatart”, ”Xatart”, ”Xatart”…

– Det känns otroligt och smått historiskt att avancera så här långt i finländska cupen. Och vi tar ytterligare ett steg framåt under den här säsongen.

Han säger att han hoppas att segern över HJK fungerar som medicin för självförtroendet.

– Vi gjorde tyvärr inget mål. Där måste vi bättra på. Förhoppningsvis ger det den här segern en extra kick och goda känslor för under säsongen kommande utmaningar. Vi visar att vi kan vara konkurrenskraftiga och att vi kan bli bättre, säger en glad Gabri Xatart.

Ingen kan frånta EIF glädjen över att ha gjort säsongens bästa insats. Det var ett synnerligen väl disciplinerat hemmalag, som skickade hem regerande mästarna med oförrättat värv. Inga misstag, inte några överilade tacklingar eller närkamper. Bombsäkert i 90 minuter. Det var en laginsats som heter duga.

EIF är i finländska cupen klart för kvartsfinalerna. Och när det för EIF går bra i cupen brukar det också gå bra i serien. Det är bara att hoppas på att ett gammalt omen stämmer.

HJK från huvudstaden fick respass efter straffsparkar med 4–2. Almeida räddade två och blev stor matchhjälte.

EIF:s straffar gjordes av Stanislav Efimov, Salomo Ojala, Simon Lindholm och Kalle Katz. Fofana drämde sin straff i stolpen.

HJK:s mål gjordes av Liam Möller och Diego Tomas. Atom Tanakas och Santer Hostikkas straffar knep Almeida.

– Visst kände jag av att det fanns ett tryck. Men nervös var jag inte. Jag tycker vi gjorde en bra match och framför allt försvarade vi helhjärtat, säger Katz.

Han säger att han inte tror att segern över HJK inverkar på söndagens seriematch borta mot Gnistan i Åggelby.

– Matcherna kommer tätt på varandra. Det finns inte så mycket tid att ladda om och förbereda sig för en ny kamp. Matchen mot Gnistan börjar från noll-noll.

Joona Toivio i HJK säger efter matchen att det känns jobbigt.

– Vi vill vinna den här matchen. Och visst är det alltid en överraskning när ett lag, må komma varifrån som helst i Finland, vinner över oss. EIF fick matchen dit de ville ha den. Den här gången var vi inte tillräckligt bra.

En match i matchen var också mellan tvillingbröderna Noah Pallas (HJK) och Emil Pallas (EIF). Emil Pallas utgick med segern. I övrigt hade bröderna inte så mycket kontakt med varandra. Noah Pallas spelade mycket på vänsterkanten.

– Men Emil gjorde en väldigt bra match. Och EIF gjorde det väldigt svårt för oss, säger Noah Pallas.

EIF råkade också ut för en jobspost. Lucas Forsten Kaufmann råkade ut för en knäskada och hur pass allvarlig den är klarnar senare.

EIF:s publiksiffra en onsdagskväll var hygglig igen. 1 435 åskådare fanns på läktarna.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

YLE sporten

YLE Urheilu

Västra Nyland

Åbo Underrättelser

Ruutu bästa lägen i matchen