Almeida storspelade mellan stolparna – poäng mot HJK

Ekenäs IF stod för en kämpainsats borta på Bolt Arena i Veikkausliiga, mot regerande mästarna HJK i Helsingfors. Målvakten Ramilson Almeida gjorde en hundraprocentig insats mellan stolparna – 0–0 och kanske poäng där man minst väntade?

Matchen följde precis alla förhandstips – HJK håller bollen, dominerar, pressar och ger EIF-försvaret sju stugor fulla i 90+7 minuter. Men inget mål. Snacka om att ha spelarbussen framför det egna målet.

– Det behöver man inte fråga. Visst är jag glad efter en sådan här match. Alla i laget kämpade, precis alla och gav lite mer än hundra procent, säger Ramilson Almeida.

Men EIF inte bara försvarade. Det fanns bud på ett par mål också. Noah Lundström var i första halvlek ytterst nära efter en slarvig inspark av HJK:s målvakt Elmo Henriksson. Men bolluslingen smet en aning förbi bortre stolpen.

Lundström hade också en cykelspark efter en frispark från vänster av Lucas Forsten-Kaufmann, men bollen gick en aning över målet. Lundström må ha en lite kantig spelstil, men superfarlig inne i motståndarnas box är han. Nu slet han i över 90 minuter.

– Vi hade några riktigt hyggliga anfall. Otur att vi inte fick något mål efter dem, säger Almeida.

Simon Lindholm kunde också haft Fru Fortuna på sin sida vid nicken på Joel Lehtonens fina inlägg från högerkanten. Men också här smet bollen förbi HJK-målet.

HJK:s anfall trampade vatten. Bande, Olusanye, Plage borde alla gjort mål från sina lägen. Men Almeida i EIF-målet var alla gånger bra med på noterna. Och räddade. Mer kan man inte kräva av en målvakt.

– Vi försvarade i nästan 90 minuter. Men vi är alla stolta över en poäng. Att ta poäng borta mot självaste HJK höjer avsevärt på självförtroendet.

Försvars- och målvaktsspelet och stundtals anfallsspelet höjer säkert ordentligt på självförtroendet hos de ”De grönvita”? Samtidigt bygger man upp för en storpublik hemma om en vecka mot Ilves från Tammerfors.

Ekenäs Sparbank Arena, planen, är nästan klar och bara två meter snö i veckan kan förmodligen hindra säsongspremiär i idstaden?

EIF startade med två debutanter – Arttu Sivonen på mittfältet och Joel Lehtonen till höger i försvarslinjen. Ingen misslyckades även om en del kanske var nytt för Sivonen?

I andra halvlek blev det en del spelarbyten. Flera spelare fick efter tungt slit kramp i benen – och domaren lade till hela sju minuter.

Men tränaren Gabri Xatart känner också sina spelare väl och vet vilka som ska spela beroende på motstånd. Oavgjort mot HJK är riktigt prima, och visar också att EIF börjar få spelet att stämma.

Och mot HJK följde precis alla spelplanen. Riktigt trevligt att se ett organiserat, försvars betonat, spel.

Men det är såhär EIF bara måste spela. Att gå offensivt mot ett lag som HJK hade varit rena döden. Mot ett skickligt lag, som kan hålla bollen, hade förmodligen öppna ytor gett motståndaren nätmusik.

EIF:s följande Veikkausliiga match spelas på Ekenäs Sparbank Arena den 12 maj och börjar kl. 18.30.