Almeidas toppräddning –  två straffmissar när EIF vann – 2–1

Ekenäs IF tog tre viktiga poäng i hemmamötet mot SJK:s akademilag i Ettan. Men det bjöds på en hel del dramatik i andra halvlek innan segern var bärgad.

”De grönvita” vann 2 – 1 (2 – 0) och får tacka sin målvakt Ramilson Alemida för tre poäng – och Junior Weslen i SJK/a för att han brände sin straff när han kunnat kvittera till 2–2.

Alemida gjorde i sin tur, när SJK-pressade på hårt i andra halvlek, en drömräddning, som man inte alla dagar ser i Ettan.

– Jag såg när SJK-spelaren gick upp i luften, men allt gick otroligt snabbt och jag hann inte tänka så mycket utan bara reagerade. När jag såg att bollen gick utanför mitt mål föll en stor sten från mina axlar. En enorm lättnad, säger Almeida.

Han säger att han är mycket glad över att kunna hjälpa laget. Och att två tidiga mål betydde mycket. Almeida säger att EIF efter sin ledning i andra halvlek borde ha kunnat kontrollera spelet bättre.

– Men det är något vi i fortsättningen kan förbättra. Jag tycker också att vi i andra halvlek blev lite väl passiva, lite för bekväma.

Och om sitt eget spel säger han att han måste förbättra sitt spel när han har bollen i fötterna. Nu blev ett par gånger lite onödigt spänt. Men allt redde upp sig till det bästa.

Stanislav Efimov tog väl hand EIF:s straff efter att Salomon Ojala blev fälld innanför straffområdet.

– Jag är stolt över tre poäng. Men andra halvlek blev inte vad vi förväntade oss. Vi led mycket. Men jag var inte nervös när jag slog straffen. Jag bara fokuserade på vad jag skulle göra, säger Efimov.

Om EIF dominerade stort i första halvlek var det precis tvärtom i den andra. EIF tappade tempo och orkade inte pressa lika effektivt som i den första halvlek. SJK/a tog helt över taktpinnen – men hemmalaget försvarade bra och klarade biffen.

Efter EIF:s straff och 2–0 ledning hade man ytterligare ett par tre klara målchanser. Salomo Ojala brände också sin straff som kunnat ge 3–1.

Jeannot Esua stod för 1–0 på en snygg nick efter en hörna från höger. Roni Peitsalo placerade bollen perfekt på Esuas pannben – pang.

– Jag måste senare analysera matchen och se vad vi gjorde för fel i andra halvlek. Men så här direkt efteråt känns det som om att vi mötte ett bra lag, säger Efimov.

Han säger att om man ger utrymme åt ett lag som SJK/a tar laget kontroll över händelserna. Och det var precis vad som hände. Han säger också att EIF kanske blev lite trött i andra halvlek, men det är ingen ursäkt. Det var samma för det gästande laget.

Efimov säger att han trivs att spela tillsammans med Abdouleya Kante, Adu och Esua.

– Vi blir bättre tillsammans. Vi diskuterar mycket på träningarna om vad som hände i matcherna. Och det känns riktigt bra.

Han säger att han är hittills mycket nöjd över lagets insatser och att det i fortsättningen helt säkert blir bättre.

EIF:s följande match blir en ny pärs – borta om en vecka mot SalPa i Salo. Matchen börjar kl. 16.00.

Dagens publiksiffra: 581 betalande.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

YLE Västnyland

Västra Nyland

Åbo Underrättelser

Rösta på matchens lirare

Ruutu bästa lägen i matchen