André Einari Österholm: Vill vara med o lyfta EIF till ligan

Jo. Han har lite finländskt blod i ådrorna. Mamma är nämligen bördig från Joensuu. André Österholm säger att han talar bättre spanska än finska.

EIF:s sportchef Peter Haglund levererar försäsongens fotbollsbomb i Herrettan. André Österholm, 24 år och offensiv höger mittfältare, som senaste säsong spelade för allsvenska klubben IK Sirius i Sverige är klar för EIF.

  • Peter Haglund har berättat om EIF:s projekt den här säsongen. Jag tycker det låter otroligt bra, spännande. Och jag vill vara en del av det här projektet, vara med och föra upp EIF till högsta serien i Finland, säger Österholm.

Han har tidigarespelat tre säsonger i Spanien. Först för Coruxo (2017) Villanovense (2018) och för Coruxo (2018) igen. Det var där han lärde sig tala flytande spanska. Därefter flyttade han hem till Sverige och värvades av IK Sirius. Fjolårssäsongen spolierades tyvärr av skador och det blev bara tre matcher i allsvenskan.

Österholm säger att det inte på något sätt skadar hans image som fotbollsspelare att komma från allsvenskan i Sverige till division-I i Finland.

  • Nej, nej. Jag kommer inte till EIF för att vila. Tvärtom. Nu är skadeproblemen över. Det känns i kroppen att där finns massor, massor… Någonting som måste ut. Jag vet att jag spelade lite i fjol, men jag kommer till EIF för att leverera. Jag vill hitta den rätta rytmen igen. Och om allt går som det skall är det ju sedan lätt att senare ta sig vidare härifrån igen, säger Österholm.

Han kan inte på rak arm säger när han kan landa i idstaden. Men så värst länge skall det inte dröja. Först skall alla nödvändiga tester och karantän med tanke på pandemin klaras av.

  • Det här är en dialog jag för med Peter Haglund, säger Österholm.

EIF:s sportchef Peter Haglund har lite svårt att bestämma sig på vilket ben han skall stå.

  • Jag var redan 2018 i kontakt med honom och ville att han då skulle komma till EIF. Då lyckades det inte. Men nu, nu, nu: NU ÄR VI REDO, säger Haglund.

Sportchefen säger att han tror att Österholm kan ge laget precis den injektion som behöver. Både på och utanför planen. Den sista puzzelbiten är nu på plats.

  • Det känns skönt, känns i märg och ben. Nu är han här. Förväntningarna både på honom och laget är stora, säger Haglund.

Ducca Nyman

Fotografi: IK Sirius