Arian Kabashi: ”Jag tror på laget”

Ekenäs IF förbereder sig för spel i den finländska cupen, mot regerande mästarna HJK, på Ekenäs Sparbank Arena. Och parallellt med cupmatcherna löper seriespelet i Veikkausliiga. Följande bortamatch är redan på söndag mot Gnistan i Åggelby.

Matchtempot är obönhörligen tufft. Knapp har ”De grönvita” återhämtat sig från kampen mot IFK Mariehamn (förlust 1–2) innan en ny (cupen) står för dörren – och följande match (serien) väntar redan inom några dagar igen.

Cupmatchen mot HJK blir något att bita i.

– Det känns som en helt vanlig seriematch. Vi har ingen press på oss. Och jag vet inte riktigt vad jag ska säga om vad som väntar oss. Men i vanlig ordning prutar vi inte på vår inställning. Vi går alltid in för att vinna matcherna, säger Kabashi.

I fotbollsligan har man klarat av den första rundan. Och EIF ligger ohjälpligt i botten. Men man har inte på något sätt tappat avståndet till lagen på den undre halvan av tabellen. Och nu inleds ohjälpligt kampen om nytt kontrakt.

– Just nu när vi ligger sist i tabellen är det lite svårt att uttrycka känslorna. Och om vi kan rädda serieplatsen. Och det klart att det är dags att börja ta poäng. Jag tror på det här laget. Vi har alla rätt mentalitet och kvaliteten på spelarna är på topp. Vi har alla förutsättningar att klara serieplatsen.

Kabashi har inte riktigt helt hunnit smälta känslorna efter den senaste förlusten hemma mot IFK Mariehamn – men är på god väg att göra det.

– Min åsikt är väldigt enkel. När Abdoulaye Kante redan efter 20 sekunder fick rött kort dödade domaren vårt spel, alla känslor. Det är svårt att spela en hel match i numerärt underläge. Det förstår nog alla.

Han säger att EIF ändå kämpade till det bittra slutet. Utvisningen gjorde att hemmalagets spelare tände på alla cylindrar. Och att det efteråt kändes som om EIF var det bästa laget på planen.

– Det andra målet måste jag ännu se på videoupptagningen. Men det doftade nog offside…

Han anser också att domsluten till en del gått mot EIF. Matchen mot IFK Mariehamn är inte den första under pågående säsong. Kabashi säger att alla är människor och gör misstag. Men att EIF drabbats hårdast.

– När sådant här händer blir det ytterligare jobbigare att ta poäng. Men det hjälper inte att gnälla. Vi måste bara kämpa vidare och se hur långt det räcker.

Kabashis känslor är lite delade efter den första rundan i Veikkausliiga där EIF registrerade en seger – hemma mot Gnistan.

– Vi har inte fått de poäng vi hade behövt. Men jag tycker ändå att vi hela tiden har gått framåt. Vi skulle vara värda fler poäng än vad vi i nuläget har.  Det är bara att jobba vidare och jag tror att poängen är på kommande…

Kabashi har både schweiziskt- och kosovanskt pass. Hans föräldrar kommer från Kosovo, men han är född i Schweiz.

– Jag har bara spelat fotboll i alplandet. Men jag har fortfarande kontakt med släktingar i Kosovo och jag försöker en till två gånger per år besöka dem.

Han säger att den närmaste familjen, bröder och systrar, mamma och pappa, finns i Schweiz.

Matchen i den finländska cupen mot HJK på Ekenäs Sparbank Arena börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman