Avancemang gav klang med rang

Ekenäs IF:s avancemang till landets högsta fotbollsserie, Veikkausliiga, gav både klang och rang, som både hörs högt och långt utanför stadens gränser.

EIF: herrlag har erhållit Bragdmedaljen 2023, som delas ut av Finlands Svensk Idrott.

Såhår skriver SFI i sin motivering för att bli nominerad:

Sportpressens guldmedalj instiftades i tiderna som belöning för utomordentlig idrottsbragd under året. Den tilldelades åt en medlem i någon CIF (idag Finlands Svenska Idrott) tillhörande förening, eller åt annan finlandssvensk idrottare.

Bragdmedaljen kan tilldelas en finlandssvensk idrottare, ledare, aktion, idrottshändelse eller idrottsgärning. Bragdmedaljen tilldelas inte enbart beroende på eventuella medaljer och framgångar i nationella och/eller internationella tävlingar. En idrottsbragd kan vara ett starkt engagemang och en mångårig satsning som varit till stor förmån för idrotten på svenska i Finland.

Bakom prestationen står givetvis fotbollslaget, men också ”laget bakom laget” med sportchef Peter Haglund som primusmotor.

När EIF säsongen 1932-1933 avancerade och spelade i landets högsta serie, då mästerskapsserien, var det givetvis också stor händelse. Men medialt en liten sak. Möjligen en liten indragningsnotis i den lokala tidningen?

När EIF 90 år senare gör om bedriften är det också en stor nyhet. Men också medialt; TV, radio, riks- och lokala tidningar och inte minst Internet hakar på och gör att EIF både syns och hörs långt utanför stadens gränser – om inte hela Finland vet om nyheten, så åtminstone mer än halva landet?

– Det är klart att det är för oss en stor grej. Men det ger oss också en extra kick där bak för att vi har gjort någonting riktigt bra. Just nu är vi glada men inför stunden också ödmjuka, säger sportchef Peter Haglund.

Han säger att det har varit en både lång och brokig väg att vandra innan avancemanget var klart.

– Bragdmedaljen är den finaste och största utmärkelsen man på Finlandssvenskt håll kan erhålla. Det är klart att vi är ödmjuka, men också tacksamma för uppskattningen.

EIF förbereder sig för fullt för kommande säsong. Några träningsmatcher plus tre cupmatcher i ligacupen är redan avklarade. Senast blev det seger borta över IFK Mariehamn. EIF vann 2–1.

Vintern i landet har varit ovanligt vintrig och det har skapat en del svårigheter, bland annat för EIF. Hallen ute i Västerby är inte världens varmaste. Men det går att träna där…

– Det är klart att en sådan här vinter sätter käppar i hjulet för oss. Men trots det ser läget hyggligt ut. Vi håller tidtabellen, säger Peter Haglund.

EIF:s följande match i ligacupen spelas den 24 februari på Centrumplan (om vädret medger det). Då kommer IF Gnistan från Åggelby på besök.

Ducca Nyman