Avslappning uppladdning mot Gnistan

Allt sedan seriestarten den 18 april har Ettan rullat på i ett hektiskt tempo. Det har inte varit många dagar till vila, träningar och förberedelser mellan matcherna. Senast har EIF först rest till Karleby, sedan Villmanstrand och nu har man hemmamatch mot Gnistan, innan det under veckoslutet igen bär iväg till Jakobstad för möte mot FF Jaro.

Veckans första träning (på måndag) var lätt för att sedan avrundas med en grillafton för spelare och lagledningen; först med bastu, simning, bubbelpool, paddling och båttur ut på Pojoviken.

– Spelarna och ledarna har haft ett tufft program, långa, tunga resor allt sedan starten, säger Carl-Johan Lindfors från Ekenäs IF/Ab.

Han säger att det är viktigt också spelarna och ledarna får uppleva någonting annat än bara fotboll – även om allt just kretsar kring fotboll. Det är mot den bakgrunden EIF/Ab tagit initiativet till en lite lättare sammankomst.

– Jag har under min aktiva arbetsperiod arrangerat en hel del sådana här tillställningar. Och nu har vi många spelare som kanske inte sett Ekenäs från den här sidan. Så varför inte? frågar Lindfors.

Tränaren Mikko Manninen säger att man inte ger något avkall på förberedelser inför matcherna. Samkvämet är positivt och passar bra in i bilden.

– Det stör inte alls. Tvärtom. Bra att vi får lite annat att tänka på, säger Manninen.

Tempot är hektiskt och pressen hård. Mottot är att vinna alla matcher och ett oavgjort resultat känns ibland som förlust. Manninen säger att EIF inte för den skull samlar glödande kol på sin hjässa.

– Jag har inte märkt någonting. Vi har bra stämning på träningarna och i matcherna ger spelarna allt. Situationen är helt under kontroll, allt ser bra ut.

Senaste match spelade EIF oavgjort 2–2 borta mot PEPO i Villmanstrand. Ett resultat som lite grämer Manninen & Co. Men spelmässigt var EIF det bästa laget.

– När vi hade bollen fanns det flera bra sekvenser. Men försvarsmässigt gjorde vi några fel val och gav motståndaren chans att kontra. Men som sagt när vi hade bollen gjorde vi många saker riktigt bra.

Manninen håller till en del med att EIF:s segervilja, offensiva spelstil ibland gör att spelarna glömmer sina defensiva uppgifter.

– Vi har ett anfallsglatt lag. Nästan alla spelare vill gärna gå på offensiven.

Det kan vara att när vi har bollen, vi borde lite ta det lugnare, tänker efter lite mer? Hålla ihop linjerna bättre och inte spelas oss själva ur situationerna, funderar Manninen.

För EIF:s del lättar skadeläget en aning när Karl Madianga återvänt från sjukstugan. Mittbacken Bruno Miquel sköter rehabiliteringen bra och gör hela tiden framsteg. Madianga hoppade in i Villmanstrand och var spelsugen värre.

– Det är klart att det breddar truppen och ger andra möjligheter. ”Calle” är bra med bollen, jobbar och sliter både offensivt och defensivt. Det ger laget mer styrka.

Manninen säger att matchen mot Gnistan kommer snabbt på. Men det är lika för alla lag.

– Det blir som i våra tidigare matcher. Tufft. Och misstagen blir avgörande. Jag hoppas på bra spelhumör, framför allt i försvarslinjen. Framåt skapar vi nog lägen. Allt är på topp i truppen. Vi är redo, säger Manninen.

Matchen på på Centrumplan mot Gnistan börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman