Bottennapp i Joensuu – 2-0 i baken

Ekenäs IF gjorde säsongens sämsta match borta mot Jippo i Joensuu. Bottenlaget kämpar för nytt kontrakt och gjorde kvällen sur för EIF. Hemmalaget får tacka tvåmålsskytten Joona Hiltunen och målvakten Jirko Sorsa, som räddade ett par heta EIF-anfall, för tre viktiga poäng – 2-0 (1-0).

Första halvlek var en märklig fotboll – från båda lagens sida. Det var inte mycket fråga om organiserat anfalls- eller försvarsspel. För det det mesta var det lite sparka-och-spring fotboll. Eller lite som att sitta och titta på när målarfärg torkar…

EIF har det tydligen svårt mot bottenlag. Tidigare i hemmamatchen mot HJK Klubi 04 blev det också förlust – (1-2). Och förlusten i Joensuu gör serien ytterligare tajt. Nu börjar även bottenlagen röra på sig.

Och för att göra både resan (ca 500 km) och kvällen ytterligare obekväm hjälpe EIF till när ”när de grönvita” stjälpte. Jippos ledningsmål vill både målvakten Mehdi och Oliver Pettersson snabbt glömma. Mehdis öppning kom hårt i fötterna på Pettersson, som inte fick kontroll över den. Joona Hiltunen fick bollen som på bricka – och 1-0 (3 min.) var ett faktum.

Första halvlek var också söndrig, många frisparkar och hemmaspelare som titt som tätt vände och vred sig på planen. Domaren lade till hela sju tilläggsminuter. Men Jippo spelade som ett lag med kniven mot strupen skall göra. Försvara, rensa undan bollen, kontra när det ges en möjlighet eller vänta på en miss av motståndaren…

I andra halvlek skapade EIF en hel del lägen. Främst var det Stanislav Efimov som rörde om inne i boxen framför Jippos mål. Men de hetaste chanserna räddade Sorsa. I övrigt var det som om EIF skulle ha glömt de taktiska konceptet i spelarbussen.

Hiluten gjorde sin andra fullträff efter en kontring. Han fick bollen vid sextonmetern och lyckades tråckla sig igenom EIF:s försvarslinje och placerade bollen i Mehdis bortre hörn – 2-0 (77 min.) Och ridå!

– Det har var lite som under säsongen i våra tidigare matcher. Vi håller bollen inom laget, skapar en hel del chanser, men lyckas inte göra mål, säger lagkapten William Lindqvist.

EIF gjorde i andra halvlek tre spelarbyten. Olli Jakonen kom in i stället för Tuukka Andberg, Jarkko Heimonen ersatte Jacke Gottberg och Simon Lindholm tog Oskari Sallinens plats på mittfältet.

– Det är klart att förlusten grämer alla i laget. Inget snack om den saken. Men vi kan inte göra annat än snabbt glömma insatsen mot Jippo. Redan på onsdag möter vi PK-35, vi hinner inte älta förlusten. Och på ett sätt känns det bra att en ny match kommer snabbt på. Vi måste bara ladda om och vara redo på onsdag, säger Lindqvist.

EIF har inte många dagar på sig att dra andan. Redan på onsdag kommer PK-35 från Rönnbacka på besök. Matchen på Centrumplan börjar kl. 18.30.