Brommapojkar breddar EIF-truppen

Kristoffer Krebs 20 år och Jonathan Westerberg 21 år är båda från IF Brommapojkarna (läs för guds skull inte Bromarf-Pojkarna) i Sverige.  Krebs är anfallsspelare medan Westerberg spelar som mittback.

EIF:s sportchef Peter Haglund säger att tidpunkten är riktigt lämplig. Och spelarna belastar inte spelarbudgeten.

– Vi behöver bredd i truppen. Märkvärdigare är det inte.

Krebs säger att han från mammas sida har lite tyskt påbrå, medan pappa (f. Turunen) är från Helsingfors i Finland och efter äktenskapet tagit mammas efternamn.

Han har spelat för Brommapojkarna (i fortsättningen BP) U-17 och U18 och via IFK Stocksund hamnat i Denver Pioneers i USA och sedan i Europa Point FC i Gibraltar.

– Jag har spelat under alla mina ungdomsår för BP. När jag var i Spanien och spelade för en klubb där ringde en kontaktperson från Sverige som var i Gibraltar och berättade att det fanns en klubb där som var intresserad av mig.

Han säger att han reste till Gibraltar för att bekanta sig med klubben, som gärna ville ha in svenska fotbollsspelare. Och i mitt kontrakt finns en option på att jag också kan lånas ut till en europeisk klubb.

– Jag tänkte att det här känns som kanon för mig, säger Krebs

Krebs har också gjort en sväng till Karleby och tränat med KPV. Men det ledde inte till någonting.

Han säger att resa ut i världen ger stora erfarenheter för livet, både fotbollsmässigt och privat.

– Jag flyttade hemifrån när jag var 18 år. Jag har sedan dess organiserat mitt liv, försökt leva som en professionell fotbollsspelare. Det har gett mig mycket och att kunna fokusera på fotboll.

Han säger att en del skiljer mellan svensk och finländsk fotboll. I Sverige är träningarna tuffare, lite längre. I Finland, lite kortare men man satsar mera på den taktiska delen.

– Men nivån är det inget fel på. Och spelarna är smarta. Jag är riktigt nöjd.

Jonathan Westerberg säger att han som 16-åring flyttade till BP och spelade där i drygt fyra år. Och sedan blev det flytt till U-19 i Djurgården. Men det var tufft att ta en plats i A-truppen.

– Jag pratade med Kristoffer, vi båda spelade för BP, och han hade en kontaktperson, som ville ha svenska spelare till Europa Point FC i Gibraltar. Vi tyckte det lät som ett spännande projekt, säger Westerberg.

Han säger att det bor en liten äventyrare i honom och han gillar att lite resa runt och kolla upp saker och ting.

– Jag tycker det här ger fina erfarenheter för livet. Att bo ensam, ta ansvar, språket  m m ger otroligt mycket.

Och i hans kontrakt finns också en klausul att han under sommaren får spela för någon annan europeisk klubb och då blev det först två veckor i Karlsby, KPV. Men KPV hade, två dagar innan transferfönstret stängdes, ingen möjlighet att skriva kontrakt med svenskarna.

– Via en agent, som också hjälpte Aleksander Leksell till Ekenäs, kom vi sedan i kontakt med EIF. Det var en liten chansning, men det var så Ekenäs dök upp, säger Westerberg.

Han säger att han för det mesta spelar som mittback men har också en hel del offensiva kvalitéer. Westerberg hoppas på speltid, men säger också att EIF har en tuff trupp.

– Det gäller att slita på träningarna.

Ducca Nyman