Domaren utbuad när VPS vann på straffar – 2–1

Ekenäs IF hade topplaget VPS ordentligt på gaffeln i ligamatchen på Ekenäs Sparbank Arena. Men så klev domaren Joona Manninen in i händelserna – dömde tre straffar efter varandra. Alla till VPS fördel – VPS utnyttjade två, brände en och vann 2–1 (0–0).

Det är väl ofta så i fotboll att ett topplag, som har flyt i spelet, får fri- och straffsparkar med sig. Medan ett bottenlag, nykomling med oflyt inte får någonting gratis, ingenting med sig?

Det är helt förståeligt om EIF känner sig berövat på en seger, tre poäng. ”De grönvita” gjorde en alldeles ypperlig match från början till slutet.

Och hemmapubliken visade tydligt sitt missnöje.

Visst har det under årens lopp hänt att en domare efter en match blivit utbuad. Men månne inte Joona Manniens sorti tar priset?

Straffar eller inte? Manninen såg det ur sin synvinkel och räddade därmed VPS. EIF är värt en eloge för disciplinerat och bra spel. Och det är förståeligt att känslorna efteråt svallade ordentligt.

EIF tog ledningen i andra halvlek efter en frispark från höger. Joel Lehtonen lade bra upp den och vänsterförsvaren Väinö Vehkonen fanns inne i boxen och nickade riktigt snyggt in 1–0 (63 min).

– Det är klart att en förlust svider. Vi gör först en verkligt bra match och så faller vi på två straffar, säger Vehkonen,

Han säger att han såg bra när Lehtonens passning kom. En liten och snabb rörelse och så var det bara att nicka in bollen.

Och VPS´ kvittering på straff var han inblandad i. Vehkonen fällde Mads Brochers innanför straffområdet.

– Det finns säkert delade åsikter om den. Men enligt min bedömning var jag först på bollen. Jag vill gärna efteråt se videoupptagningen, säger Vehkonen.

Mads Borchers steg fram och gjorde inget misstag – 1–1 (70 min).

Och värre skulle det bli.

Abdoulaye Kante fällde Samu Alanko i en närkamp inne i straffområdet. Domaren tvekade, men visade på straffpunkten. Mads Borchers steg fram och gjorde sitt andra mål – 2–1 (75 min).

Kante fick sin andra varning och rött kort och vilar i matchen mot Gnistan. Efteråt såg Kante rött och inne spelartunneln hettade det till. Men välväxta Akademi-målvakten Gerson Lima gick emellan och redde ut situationen.

EIF behöver inte skämmas för sin insats. Det var en välspelad kamp och hemmalaget visar klart att formkurvan pekar uppåt. Det finns mycket positivt att plocka med till Gnistankampen.

– Från den här matchen tar vi med till följande match, vårt spel med att hålla bollen inom laget. Jag tycker vi pressade motståndaren riktigt bra och gjorde i övrigt en bra insats, säger Väinö Vehkonen.

Nästan 1 400 åskådare på läktarna är inte fyskam.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

Veikkausliiga statistik

YLE Sporten

Västra Nyland

Åbo Underrättelser

Länsi Uusimaa

Ruutu bästa lägen i matchen

Rösta på matchens lirare