Eetu Puro: ”Nu får vi jobba…”

EIF:s mittfältsspelare Eetu Puro har i de senaste matcherna, både mot HJK och i senaste ligamatchen mot IF Gnistan, visat stor spelglädje. Men också i tidigare kamper. Han har jobbat kopiöst och med stor radie och varit en av de bästa spelarna hos de ”De grönvita”.

– Jaah. Det är svårt att säga. Men det enklaste svaret på frågan är att vi har på träningarna slitit ont och hårt jobb tydligen lönar sig, säger Puro.

Han säger också att sommarvärmen påverkar i stor utsträckning.

– Prima väder, fotboll, härligt att lira. Det finns ingenting att klaga på.

I den senaste matchen borta mot IF Gnistan i Åggelby blev det med tio man seger och tre poäng – den andra under pågående säsong.

När Arian Kabashi redan efter ett par minuter i andra halvlek fick rött kort drog Puro ett djup andetag.

– Nu f-n får vi jobba…

… – Och ”blåställen” på och slita, slita, vilket vi också gjorde.

– Jaa… Överraskning och seger med tio man? Inte direkt för oss, säger Puro.

– Vi är vana vid att försvara lågt i ett kompakt block och kontra. Men klart är att det inverkade en hel del att spela med tio man. Men vi är ett sammansvetsat lag och villiga att sälja oss dyrt. Jag tycker att vi klarade matchen med beröm.

Han säger att EIF i första halvlek några gånger kontrade farligt. Men i vissa situationer hade man också lite för bråttom. Lite lugnare, också för min egen del, kunde kanske gett en annan utdelning.

– Men i andra halvleken ändrade spelet totalt. Vi tvingades på försvar. Men ändå lyckades vi skapa ett par vassa lägen. Jag tycker vi gjorde det bra.

EIF-spelarna har efter Gnistan-matchen haft kort tid att återhämta- och förbereda sig för cupmatchen mot KuPS från Kuopio.

– Vi (jag) skall inte klaga. Det är härligt att spela och när matcherna avlöser varandra i snabb takt. Visst är tiden kort för återhämtning. Men fotboll är en trevlig sport och jag är här för att spela fotboll.

– Och KuPS?

– Ja. Ett bra och organiserat lag. I vårens match gjorde vi det lite svårt för oss. Vi gjorde några enkla misstag. Nu är det fråga om en helt ny match. Vi har hemmaplan, inför hemmapubliken som stöder oss.

Han säger att EIF i de senaste matcherna varit en besvärlig motståndare för de gästande lagen.

– Vi fick efter segern över HJK en extra boost. Inget snack om den saken. HJK är inför varje säsong favorit till mästerskapet.

Segrarna över både HJK och IF Gnistan höjer temperaturen i truppen. Puro är övertygad om att laget kommer att klara kontraktet.

– Där råder ingen tvekan. Visst är vi i sladden på tabellen, men vi har för det spelat riktigt bra matcher. Det har aldrig varit fråga om någon panik.

Han säger att inledningen på säsongen var lite upp och ned. Men det berodde mycket på att laget letade efter rytmen i ligan.

– Nu är vi lite mer avslappnade, spelar modigare och vi har stärkt självförtroendet ordentligt. Visst har det hela tiden funnits där. Men kanske efter HJK-segern kröp det mera fram, säger Puro.

Han säger att kampen mot KuPS blir en ”stor match”. Ett av ligans topplag kommer på besök och inspirerar alla.

– Vi får mäta vår egen nivå, hela lagets kunnande. Och att spela mot ett topplag ger alltid extra motivation. Det känns prima.

Och på den obligatoriska sista frågan om EIF är ute efter avancemang i den finländska cupen.

– Verkligen. Verkligen.

Matchen mellan EIF och KuPS på Ekenäs Sparbank Arena börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman