EIF åkte på risbastu i Kuopio

Ekenäs IF åkte på säsongens första stora förlust borta mot KuPS i Kuopio. Och första gången är det inte heller direkt fel att säga att EIF blev utspelat. Inte efter noter. Men klasskillnad var det. KuPS vann 4–1 (2–1).

EIF får tacka sin målvakt Ramilson Almeida för att siffrorna inte sprang i höjden. Utan hans räddningar i första halvlek och en dubbelräddning i andra hade siffrorna kunnat vara något större.

Ingen har krävt att EIF skall under sin första säsong ligga i topp i landets högsta serie. Säkrat kontrakt gäller i första hand och EIF kommer som beräknat att höra till lagen på den nedre halvan. Kampen om att undvika jumboplatsen är inledd.

Fram till 3–1 var ändå EIF inte helt borta med vinden. Och med ett par försvarsmissar mindre kunde man kanske ha undvikit katastrof.

Kofi Adus uppspel till Joel Lehtonen brukar inte höra till repertoaren. Men KuPS kontrade snabbt och trots att Almeida gjorde en fotparad på mållinjen var han på returen chanslös när Muzinga cykelsparkade med kraft in 1–0 (22.min.)

EIF lät sig inte nedslås och kvitteringen kom när Eetu Puro, Joel Lehtonen kom upp på högerkanten. Lehtonen fick bollen, gav ett perfekt inlägg där Simon Lindholm inne i boxen och nickade in 1–1 (30 min). Så långt såg det riktigt bra ut för ”De grönvita”.

Men sedan grinade oturen EIF i ögonen. KuPS anföll på sin vänsterkant och efter ett inlägg glidtacklade Joel Lehtonen. Och bollen träffade honom rakt på handen – straff. Petteri Pennan dundrade in säkert 2–1 (45 min).

– I pausen trodde vi att vi skulle få ett bra resultat och så såg det också ut, säger Simon Lindholm.

I andra halvlek gjorde Lutumba 3–1 (58 min.) helt fritt framför EIF-målet på en nick. Och 4–1 (70 min.) var ett av matchens snyggaste. Jerry Voutilainen frispelade fint Taneli Hämämläinen som nätade säkert – ett mål som säkert höjde stämningen?

EIF saknade Lucas Forsten-Kaufman på mittfältet och Adrian Kabashi i mittförsvaret. Ett avbräck större än man kanske vill erkänna?

– Det känns ju inte så kul just nu. Jag kan inte säga så mycket annat än att vi måste ta oss i kragen och blicka framåt till följande match.

Han säger att försvarsspelet blev öppnare när EIF efter 3–1 började jaga reducering. EIF tog kanske lite onödiga risker. Men visst fanns det också lägen att göra mål från.

– Men nu hade vi inte Fru Fortuna på vår sida, säger Simon Lindholm.

EIF följande match spelas på Ekenäs Sparbank Arena den 2 juni. Då kommer ett av topplagen, VPS från Vasa på besök. Matchen börjar kl. 18.30.