EIF avgjorde i första halvlek – 2–0 i Jyväskylä

Ekenäs IF:s första halvlek i bortamatchen i Ettan mot bottenlaget JJK i Jyväskylä var riktigt bra. Då avgjorde också EIF kampen efter mål av Stanislav Efimov 1–0 (20 min.) och Tiemoko Fofana 2–0 (30 min). EIF har fångat in Gnistan från Åggelby och gått förbi MP från S:t Michel i serietoppen.

EIF möter i följande hemmamatch just MP, för närvarande tredje i tabellen och mycket av seriesegern i grundserien kan avgöras i den här kampen. EIF:s sista match innan övre slutspelet tar vid är borta mot KPV i Karleby.

EIF startade med samma uppställning som i bortamatchen mot HIFK. Vilket smått var väntat. Och något fel på inledningen i Jyväskylä var det inte heller – frånsett inledningen.

Hur hade matchen kunnat utveckla sig om JJK i början gjort mål på sina lägen? Alexander Leksell räddade först en boll nästan på mållinjen och målvakten Ramilson Almeida gjorde en bra räddningen när Oskari Pihjala vara nära att näta. Men nära skjuter ingen hare.

EIF vaknade och då började det hända inne i JJK:s box. Det gästande laget hade ordentligt med spelare framför JJK:s mål. Och då är det bara att ösa på från alla lägen.

– Det är glatt och det känns helt underbart. Två gjorda mål. Det är då man bara njuter allra mest, säger mittbacken Alexsander Leksell.

Efter ett bra anfall fick Stanislav Efimov hand om bollen inne i straffområdet och där är Efimov för tillfället rena giftet för motståndaren. Ett par små vändningar med bollen och genast sjunger det i nätet – 1–0. Efimov spelade starkt hela första halvlek igen.

EIF:s andra mål var en läcker pyts. Lucas Kaufmann hittade vid straffpunkten efter ett perfekt inlägg Tiemoko Fofana som nickade snyggt in 2–0 och antecknades i målprotokollet igen. Mot HIFK senaste gång blev det inget mål, men ett stolpskott. Men Fofa visar att han blir viktig i anfallet.

I andra halvlek bytte EIF halva laget. Spelstandarden sjönk märkbart. JJK fick ett litet spelövertag, men lyckades inte skapa några heta lägen framför Almeida i EIF-målet. Almeida har efter TPS-matchen skärpt sitt spel mellan stolparna och går från klarhet till klarhet – snyggt jobbat! Och mycket viktigt med vad som komma skall…

Matchen spelades på naturgräs och om det var underlaget som gjorde att passningsspelet inte alls stämde må det vara förlåtet.

– Det var en svårspelade plan. Vi är inte helt vana vid naturgräs. JJK hade en klar fördel och behärskade spelet bättre, säger Leksell.

Andra matchen i rad, två gjorda mål och sex poäng på kontot samt inget mål i den egna buren är starkt. EIF är just nu Ettans formstarkaste lag och det vid rätt tidpunkt.

– Det är många små faktorer som inverkar på att vi är i rätt läge. Mot TPS var vi djupt på bottnet, men diskussionen som följde vände allt till det bättre. Efter den matchen var det bara för oss ”finaler” som gällde. Och kommande match mot MP från S:t Michel är en ny “”final” igen, säger Alexander Leksell.

EIF:s hemmamatch mot MP spelas på Centrumplan på söndag. Matchen börjar kl. 18.00.