EIF bjöd på tre mål – TPS tackade – 3–1

EIF kunde inte ha inlett den andra rundan i Ettan sämre.  I bortamatchen mot TPS i Åbo var man tydligen kvar i omklädningsrummet den första kvarten. Och till råga på allt bjöd man hemmalaget på tre lägen. TPS vann 3-1 (3–1). Det här var EIF:s andra förlust i serien.

Den första missen kom redan efter fem minuter. TPS fick hörna från vänster. EIF försvaret var inte med på inlägget och Lamgahez fick stå helt fri vid bortre stolpen och lyckades bredsida in bollen mellan stolpen och EIF-målvakten Almeida, (1–0 fem min).

Och det skulle bli värre.

En klassisk målvaktstavla kan man säga efter 2–0 (10 min.) målet. TPS lyfter in bollen i EIF:s centrum. Tabi Manga och Almeida kommunicerar uselt och Manga slår en passning där bollen rullar retfullt förbi Almeida och Abubakar har bara att placera in bollen i tom bur – ridå.

– Jag vet inte var vi mentalt var i början av matchen. Men en sak är säker att vi inte var där vi skulle vara, säger mittbacken Alexander Leksell.

Och det skulle bli ytterligare värre.

Gero gör 3–0 (13 min.) efter att Muhammed lyfter in bollen i EIF:s box. EIF väntar på offside men Gero som kommer snett från högerkanten blir fri och gör inget misstag.

EIF reducerar visserligen till 3–1 (38 min). efter hörna. Roni Pietsalo lyfter bollen in från vänsterkant och hur det är möjligt att TPS-målvakten Jere Koponen lyckas fumla in bollen i eget mål förblir en gåta? Pietsalo antecknas som målskytt.

– Vi snackade om hur vi skulle spela innan matchen började. Men det hjälper inte att bara prata i omklädningsrummet. Vi måste också gå ut på planen och visa det.

Det här är matchen i nötskal

EIF vaknade ändå upp efter sina misstag – men det var så dags då. Det är klen tröst att ”De grönvita” förde spelet. Och visst skapade man på slutet en del lägen – men några heta chanser var det inte fråga om. Jacob Metzner, Tobias Fagerström och Tabi Manga hade alla tre bra lägen. Men tyvärr blev det inte mål.

TPS behövde inte stressa utan spelade på resultatet.

– Vi var för snälla i den här matchen, suckar Leksell.

EIF:s följande match är redan på söndag, borta mot FF Jaro i Jakobstad. Jaro har det just nu tufft.  För ”De grönvita” gäller det snabbt att glömma debaclet i Åbo.

– Vi skall inte i onödan gräva ned oss. Nu nådde vi botten, vi kan inte sjunka längre ned. Det finns bara en väg härifrån och det är uppåt, säger Leksell.

Han säger att alla i laget tillsammans måste ta hand om och hantera läget.

– Det är inte ovanligt att alla topplag gör under en säsong ett bottennapp. Härifrån finns det bara som sagt en väg och det är uppåt, säger Leksell.

EIF gjorde fyra byten: Oliver Estlander, Linus Estlander, Joel Lehtonen och Tobias Fagerström kom in. Artur Atarah, Abdouleya Kante, Fahad Mohamed och Roni Pietsalo steg av banan.

EIF följande match spelas mot FF Jaro i Jakobstad. Matchen börjar kl. 18.00.

Ducca Nyman

Foto: Tiina Pirilä

Bollförbundets matchprotokoll

Västra Nyland

Åbo Underrättelser

Ruutu bästa lägen i matchen