EIF förvandlades till ett ”vanligt dödligt lag” – 5 – 3 i H:fors

På fem minuter i andra halvlek sänkte bottenlaget HJK Klubi 04 topplaget Ekenäs IF med 5 – 3 (2 – 2). Men raset började redan efter en halvtimme i första halvlek. Då vände hemmalaget EIF:s klara 2-0 till 2-2. Och efter det kom EIF aldrig tillbaka i in matchen. Efter fem förlustfria matcher i rad kom säsongens hittills största förlust.

Mellan 68:e till 73:e minuten gjorde HJK Klubi 04 tre snabba mål och ett av dem, 5-2 (Casperi Terho) vill säkert Robin Sid glömma så fort som möjligt. En usel bakåtpassning rakt i fötterna på Terho. Också 3-2 målet var ingen höjdare av EIF-försvaret. Casperi Terho kom loss på en kontring och lyfte in bollen i Mehdis bortre hörn (Terhos andra mål) – där drogs rullgardinen ned. HJK Kubi 04 fjärde mål gjordes av Samuel Anini Jr, hans andra för kvällen- säkert en spelare på kommande.

HJK Klubi 04 spelade taktiskt hela matchen. EIF inledde som vanligt med hög press och högt tempo och Rashica behövde bara två minuter på sig för att göra 1-0. Och det efter en dundertabbe av hemmaförsvaret. Rashica stod efter en bra passning av André Österholm också för 2-0 (28 min.). Och fram till dess hade HJK Klubi 04 inte mycket att säga till om.

– Här lyckades vi pressa hemmalaget högt och tufft. Och vi borde ha fortsatt med det hela tiden. Men HJK Klubi 04 spelade skickligt. Jag tycker ändå att när vi hade 2-0 borde vi ha klarat hem matchen, säger lagkapten Xhevdet Gela.

Men i fotboll vänder det snabbt. Och när motgångarna kommer gör de ofta slag i slag och trenden är svår att bryta – och lite så var det för ”de grönvita”.

HJK spelade kompakt, drog sig ned på egen planhalva, försvarade och kontrade. Samuel Anini jr reducerade till 2-1 (33 min.) efter ett riktigt snyggt avslut – matchens snyggaste mål. Han kom fri på sin vänsterkant, avancerade in mot mitten och skruvade in bollen helt otagbart för Mehdi i bortre hörnet.

– Det borde inte hända i en match, som vi har under kontroll. Vi får allt ta ett ordentligt snack varför det det gick som det gick med hela laget. Det var inte någon bra insats.

Hemmalagets 2-2 (43 min.) gjordes av Saku Heiskanen, som fick helt fritt stå inne i boxen framför EIF-målet. Passningen från vänster av Didi kunde inte ha kommit bättre.

EIF:s reducering gjordes av inbytta Juuso Liukkonen, som nickade in Jarkko Heimonens inlägg från höger – 5-3 (90+3).

EIF har några dagar på sig att ta sig ur chocken i Helsingfors. På onsdag väntar FF Jaro borta i Jakobstad och sedan kommer TPS på besök till Ekenäs. Två tuffa matcher inom en vecka. Och det är mycket som står på spel för alla lag

– Det blir hårda dagar. Men kanske det var bra att den här djupdykningen kom här. Vi alla lärde oss säkert en ordentlig läxa. Inga träd får växa till himlen, säger Gela.

Matchen mot FF Jaro- EIF i Jakobstad börjar kl. 18.30.