EIF går vidare – ny tränare på söndag?

Ekenäs IF:s styrelseordförande Niclas Lindgren säger att det aldrig är trevligt att avskeda en tränare. Men klubbledningen kan inte heller sitta med armarna i kors eller blunda för verkligheten när spelet haltar, resultaten uteblir.

– Det här är för mig ingenting nytt. Jag sysslar med sådana här frågor i mitt dagliga jobb. När sådant här händer förstörs alltid någons tillvaro. Någonting går alltid sönder hos en människa. Då är det viktigt att parterna förstår varför beslut fattas, oberoende om man är av samma åsikt själv. Därför har Mikko Manninen hela tiden varit medveten om och närvarande i processen, säger Lindgren.

Lindgren är fullt medveten om att tränarbyte mitt under brinnande säsong är aldrig bra. Men nu är beslutet tagits och Daniel Bolufer leder tillfälligt laget i bortamatchen mot PK-35 i Rönnbacka i Helsingfors.

– Vi diskuterade i flera repriser i styrelsen hur ett tränarbyte kommer att påverka laget och spelet, om vi skall ta det här beslutet innan eller efter matchen i Rönnbacka?

– Efter noggrant övervägande valde vi att göra det så fort som möjligt mot bakgrunden av stämningen i laget. Med facit på hand kan vi konstatera att det har rensat luften ordentlig i truppen. Alla möjligheter finns i matchen mot PK-35, säger Lindgren.

Att EIF har varit i ett spänt läge visar att lagledningen inte redan hade en ersättare klar innan Manninen fick gå. Lindgren sade för några år tillbaka, när han kom med i verksamheten, att han inte förstår sig på fotboll utan skall syssla med andra frågor. Nu hamnar han som styrelseordförande mitt i jordbävningens epicentrum.

– Jag har under åren lärt mig mer och mer om fotboll. Min roll i EIF är att få organisationen att fungera som helhet, där alla jobbar med rätta saker i rätta positioner för gemensam framgång.

EIF-ledningen har i rådande läge ändå visat stort tålamod. Redan efter EIF:s första match mot TPS var det katastrof. Och enda matchen där spelet varit bra är hemmamatchen mot SJK/akademi (5–0 seger). Men efter den har man mer eller mindre krystat fram resultaten.

– Vi ville ge Manninen stöd, möjlighet och utrymme att lyckas. Men någonstans måste det finnas en gräns. Antingen gör man under säsongen ett tränarbyte för tidigt eller för sent. Tidpunkten är väl aldrig lämplig? Tiden får utvisa om vi gjorde rätt.

När EIF anställde Manninen var det i akt och mening att få ändring i spelstilen. Från den tidigare “spanska stilen”, bollen inom laget, till en mera rak och offensiv spelstil.

– Frågan var hur man skall omsätta det hela i praktiken. Vi tänkte att Manninen växer under säsongen. Och det fanns flera bra saker. Men någon riktig egen identitet hitta man inte. Spelarna kände sig vilsna.

Genast efter JäPS-matchen där EIF förlorade 0–3 reagerade EIF-ledingen.

– Diskussionerna inleddes redan under söndagen, också med Manninen. Vi diskuterade med spelare och stab i närmare sex timmar. Och fortsatte med hela truppen i samband med måndagens träning. Vi delade in laget i tre grupper, försvar, mittfält och anfall och diskuterade helt öppet igenom situationen. Varför är läget som det är och vad borde vi göra åt det?

Alla skrev ned vad de tyckte och tänkte. Sedan presenterades och diskuterades insikterna tillsammans med hela truppen.

– Alla fick utan förskönande säga sin åsikt, berätta med tydliga exempel. Alla var eniga i att vi saknar en egen identitet, och vill ha en spelstil som passar, där alla vet vem och vad som skall göras, säger Lindgren.

Resultaten från diskussionerna sammanfattades och delgavs styrelsen. Styrelsens mål om avancemang till Veikkausliiga kvarstår, bedöms utgående från resulatkurvan i kombination med budskapet från truppen, att det inte finns tilltro och förtroende för att laget under Manninens ledning kan vända skutan. Därför blev utfallet att Manninens roll som huvudtränare avslutas.

Och när det gäller ny tränare ligger EIF ledningen inte på latsida. Klart är att Bolufer inte kan fortsätta som tränare.

– Vi har två riktigt heta kandidater som vi förhandlingar med. Om vi kommer i mål med handlingarna löser sig frågan redan efter PK-35-matchen, säger Lindgren.

Det är såhär EIF går inför matchen mot PK-35 i Rönnbacka. Kampen börjar kl. 17.00.

Ducca Nyman