EIF gav Gnistan fria ytor – 2–5

Ekenäs IF gav i första halvlek IF Gnistan alltför fria ytor att spela på. Och Gnistan som har skickliga spelare utnyttjade möjligheterna och avgjorde redan i första halvlek. Det gästande laget vann 5 – 2 (5 – 0).

Det här var EIF:s fjärde kamp i ligacupen och den klart sämsta. I första halvlek lyckades inte hemmalaget skapa någon målchans. Och öppningselvan var för det mesta hela tiden ute på sju famnars vatten.

– Vi gav Gnistan alltför fria ytor. De fick rätt fritt göra sina mål, säger mittbacken Väinö Vehkonen. Han spelade fulla 90 minuter.

Efter pausen gjorde tränaren Gabri Xatart byten, och positionsspelet och spelet överlag i andra halvlek blev betydligt bättre och mer organiserat och balanserat.

EIF saknade Lucas Forsten-Kaufmann. EIF har målvakten Nick Wolters från Holland på tryout. Han kan inte belastas för baklängesmålen.

EIF:s byten, in: Nasiru Mohammed, Salomo Ojala, Henri Malundama, Stanislav Efimov, Kalle Katz och Joel Lehtonen. Ut; Jacob Gottberg, Kofi Adu, Roni Pietsalo, Simon Lindholm, Emil Pallas, Fahad Mohamed.

EIF öppnade piggt efter pausen och inbytte Kalle Katz var nära att reducera efter ett frisparksinlägg från höger. EIF hade lite mer av spelet, då också Gnistan gjorde sina spelarbyten.

– Vi skärpte vårt spel i andra halvlek, blev mer aggressiva. Vi lyckades också göra två mål. Men inte fler, tyvärr, säger Lehkonen.

Joakim Latonen var bäst på plan och visade sin målfarlighet genom tre fullträffar.

Vehkonen säger att kommande vecka på träningarna gäller det att på nytt bita ihop tänderna och glömma matchen mot Gnistan.

– Vi har en match kvar. Vi tar ny sats och nya tag igen, säger Vehkonen.

I andra halvlek kom Salomo Ojala in i anfallet och visade pigga tag. Och Nasiru Mohammed på mittfältet, wingback, gav prov på bra kunnande.

Gnistans mål gjordes av Joakim Lehonen 1–0 (6 min.), Jonas Enkerud 2–0 (21 min.), Joakim Latonen 3–0 (27 min.), Momodou Sarr 4–0 ( 35 min.) och Joakim Latonen 5–0 (37 min.).

EIF:s mål: 5–1 Salomo Ojala (68 min.) och 5–2 Nasiru Mohammed (71 min.).

Väinö Vehkonen hade riktigt i slutskedet en chans att reducera till 5–3, men tyvärr – Gnistan-försvaret rensade undan bollen…

För EIF återstår i ligacupen en match. Borta mot HJK den andra mars. Matchen spelas i Helsingfors.