EIF hade TPS i säcken – glömde knyta till

– Vi måste bli mer professionella i våra matcher och lära oss bättre att döda dem i ett tidigare skede när vi åtminstone leder mot topplagen. Det här var andra matchen på kort tid där vi först leder och sedan förlorar.

Det här säger EIF:s lagkapten Xhevdet Gela efter förlusten mot TPS. Åbolaget var bäst i andra halvlek och vann till slut 2-1 (0-1).

I matchen mot HJK Klubi 04 ledde också EIF, då med 2-0. Men till slut blev det förlust. Hemmalaget vann 5-3.

– Visst var TPS ett bra lag. Men ändå borde vi ha gjort bättre ifrån oss. Kanske den långa resan hem från Jakobstad inverkade. Men vi har en hel del att lära oss, vi måste växa med uppgiften hur vi skall hantera sådan här match, säger Gela.

Han säger att EIF fortsättningsvis måste lära sig av egna misstag. Och trots att det blev förlust och toppstriden tätnar är ju ingenting ännu förlorat.

– Det finns fortsättningsvis många poäng att spela om. Vi måste analysera den här matchen, komma ned på jorden igen för att vara redo för bortamatchen mot Gnistan, säger Gela.

Det var ändå TPS som förde spelet så gott som under hela matchen. Laget är det bästa som hittills den här säsongen gästat Ekenäs. EIF:s målvakt Mehdi hade fullt upp i 90 minuter. Han kunde inte göra något åt målen. Men hans räddningar räddade EIF från fulare förlustsiffror.

– Jag är jättebesviken. Det är klart. Det känns för j-ligt att leda matchen och sedan förlora poängen, säger Mehdi.

Han säger också att EIF hade sina stunder i matchen, hade kontroll.

– Men ser jag kampen i sin helhet kommer jag inte på om vi hade mer än ett skott mot TPS-målet.

Ville Sevon debuterade för säsongen. Han spelade till höger som wingback. Men har en del kvar till toppformen. Sevon blev utbytt i andra halvlek.

Det var trots mot all odds EIF som gick till ledning. Och det efter ett riktigt snyggt skott av Stanislav Efimov. Han fick bollen utanför sextonmetern, avancerade några steg och klämde till med vänsterfoten. Bollen gick snyggt in i bortre hörnet, 1-0 (27 min.).

Det är i ett nötskal EIF:s chanser.

– Det är möjligt att TPS gjorde sin säsongens bästa match. Och tyvärr var det mot oss. Men nog skall vi åtminstone i en sådan här match ta minst en poäng. Och värst av allt är att TPS tar med tre poäng, säger Mehdi.

TPS såg rätt tidigt att EIF:s båda flanker, vänster-höge, inte täckte upp ordentligt i försvarsväg. Och det det var via EIF:s vänsterkant kvitteringen i andra halvlek kom. Atakayi kom fri och kunde placera bollen bakom Mehdi, 1-1 (54. min).

Efter det tog TPS mer och mer över spelet på planen. Segermålet kom efter hörna där Kasper Hämäläinen kunde otagbart nicka in 2-1 (88 min.). EIF hade efter det några halvchanser. Men TPS blev inte stressat utan kunde säkra tre viktiga poäng.

Publiksiffran var bra – säsongens publikrekord, 910 betalande åskådare. EIF följande match är borta mot Gnistan, den 10 september. Matchen börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

Ruutu, matchens höjdpunkter

YLE Västnyland

Västra Nyland

TPS hemsida, matchrapport