EIF kammade noll i Uleåborg – 2–0

Ekenäs IF tappade greppet i andra halvlek i bortamatchen mot AC Oulu i Uleåborg. Hemmalaget var bäst och vann 2–0 (0–0) och tog tre viktiga poäng. EIF har på de två senaste matcherna 9–0 i baken.

Även om slutsiffrorna talar ett annat språk var EIF på inget vis utspelat. I nästan 70 minuter hade man inte några svårigheter alls. Laget hade efter senaste hemmakampen samlat sig riktigt ordentligt.

Såväl positions- som försvars- och mittfältsspelet höll bra ihop och AC Oulu hade svårigheter att ta sin in bakom EIF försvarslinjer.

Första halvleken var fattig på chanser. EIF hade den hetaste möjligheten efter ett bra spel längs vänsterkanten. Simon Lindholm kunde sedan servera Tobias Fagerström en läcker boll, men Fagerström fick ingen ordentlig träff med huvudet på bollen.

Hemmalaget var i början av andra halvlek direkt vassare och plågade EIF ordentligt. Men EIF spelade stabilt och fortsatte hålla positionerna utmärkt.

Men så hände det som inte får hända.

Inhopparen Julius Körkkö på mittfältet slet av Eetu Puru bollen åt sig och avancerade fränt mot EIF:s mål. Ashley Coffey fick passningen och gjorde sedan inget misstag – han placerade bollen i Ramilson Almeidas bortre hörn – 1–0 (68 min).

EIF:s spel rasade inte genast ihop. Utan var ytterst nära en kvittering. Men det behövdes en toppräddning på mållinjen av Calum Ward i ACO-målet. Förmodligen räddade han tre viktiga poäng här?

– Nåja. Stämningen kunde vara bättre. Men så här är det i fotboll, säger EIF:s mittfältsspelare Simon Lindholm.

Han säger att det känns tungt, men man hinner inte gräva ned sig alltför djupt. Det kommer snabbt på en ny match igen.

– Då skall vi försöka rätta till de misstag vi gjorde i Uleåborg.

Han säger att laget tog efter senaste hemmamatchen ett ordentligt kliv framåt.

– Jag tycker att vi spelade hyggligt och att det här är första gången under säsongen vi dominerar när vi har bollen. Vi måste bara bli effektivare på våra chanser.

Den slutliga niten kom i 80:e minuten. EIF hade hörna och ACO rensade undan bollen och kunde sedan gå på kontring. Niklas Jokelainen spelade på vänsterkanten Körkkö fri och han kunde placera bollen i samma hörn som Coffey – 2–0.

EIF behöver inte direkt gräva ned sig. Det fanns många bra situationer. Men har man fått dask nästan hela säsongen rullar inte heller bollen ”De grönvitas” väg. Rädsla och misstag biter sig onekligen fast i speltröjorna.

Jake Dunwoody i hemmalaget fick riktigt i slutskedet sin andra varning och rött kort.

EIF gjorde fyra spelarbyten i andra halvlek. Bl a kom Nasiru Mohammed in på vänsterkanten och EIF:s anfallsspel piggnade lite till. Men det hjälpte inte.

EIF:s följande match är om en vecka på Ekenäs Sparbank Arena. Då kommer topplaget KuPS från Kuopio på besök. Matchen börjar kl. 17.00.