EIF kvar i vinteride – 1-3 mot TPS

Ekenäs IF har under åren spelat bättre i seriepremiären än vad man gjorde mot TPS. Hemmalaget hade knappt vaknat innan gästande laget redan ledde 1 – 0 (1.05 min.) Målskytt Daniel Rantanen. Åbolaget var betydligt piggare under matchen och segersiffrorna 3 – 1 (1 – 0) hade kunnat vara större.

– Jo vi kan bättre än det här. Vi bjuder dem exakt på det vi inte skall bjuda dem på. Vi pratade redan flera veckor innan premiären att vi inte skall bjuda TPS på inlägg och fasta situationer. Det är i princip det som avgör hela matchen, säger anfallsspelaren Adam Larsson.

Han stod i andra halvlek för EIF tröstemål. Efter en lång öppning av målvakten Mehdi El Moutacim fick Larsson bollen inför straffområdet och TPS-försvaret hjälpte lite till med reduceringen – ingen lyckades rensa undan bollen, 3 – 1 (79 min.).

– Just nu känns det väldigt tomt. Det är lite pinsamt för dem som kommer hit för att se fotboll. Vi ville bjuda upp till mycket bättre match än det här.

EIF:s situation underlättas inte av att mittbacken Bruno Miquel fick i slutet av andra halvlek direkt rött kort efter en hård tackling och är borta åtminstone i följande matcher, bland annat hemma mot PEPO från Villmanstrand.

EIF:s anfallsspel var nästan helt under isen. Mittfältsspelet stämde inte alls och det fanns ingen som kunde spela fram anfallsspelarna, främst Larsson och Valdrin Rashica. TPS täckte bra bort alla ytor.

– Innan matchen snackade vi om att det blir tufft både offensivt och defensivt. Vi visste att matchen kan avgöras på enstaka situationer. Men tyvärr har jag inte direkt efter matchen några bra svar att ge, säger Adam Larsson.

EIF-tränaren Mikko Manninen är långt ifrån nöjd efter insatsen. Han vet att spelarna kan bättre än vad man visade upp i TPS-matchen.

– Vi hade svårt genast i början. Vi var på något sätt nervösa. Och när andra halvlek började som den första, redan efter tre minuter var det 2 – 0 blev det inte lättare i fortsättningen, säger Manninen.

TPS alla tre mål får EIF:s försvar ta på sitt konto. Rantanens 1 – 0 kom från högerkant efter inkast – ingen försvarsspelare kunde rensa undan bollen. Rantanen styrde in 1 – 0 från nära håll.

Unga Jasper Jalonen (17 år) gjorde redan i semifinalen i Ettans cup (TPS vann då 3 – 0) ett mål från distans och nu följde han upp med 2 – 0 med ett skott strax utanför sexton metern. Bollen smet in i Mehdis vänstra övre hörn rätt enkelt. Och 3-0 nickade Simo Roiha in efter frispark från hörnet på EIF:s vänsterkant.

TPS hade i första halvlek ett par riktigt heta chanser. Bl a Kasper Hämäläinens skott, men bollen träffade tvärslån och returen gick sedan över EIF-buren. Också i andra halvlek hängde 4 – 0 i luften. Men fler mål blev det inte.

I första halvlek var det också lite polsk riksdag när Muzaci först skadade sig och blev liggande på löpbanan, rulla sedan in tillbaka in på planen. Då tände EIF:s lagkapten Mehdi El Moutacim till och TPS lagkapten Rasmus Holma var inte sämre. Båda kaptenerna fick varsitt gult kort.

Adam Larsson hade också efter en kontringen en bra chans. TPS målvakten Aati Marttinen var långt utanför sitt straffområde när han bröt anfallet med en misstänkt hands – matchens domare Kalle Mäkinen lät händelsen obemärkt passera.

Och fälldes Adam Larsson i första halvlek regelvidrigt innanför TPS-straffområdet? Också den händelsen passerade Mäkinens ögon…

EIF hade inte under matchen många målchanser. Men några fanns…

863 betalande åskådare hade bänkat sig kring Centrumplan. EIF följande hemmamatch är redan på lördag. Då kommer PEPO från Villmanstrand på besök. Matchen börjar kl. 17.00.