EIF lever i allra högsta grad – 2-1 (1-0) seger mot RoPS

EIF är inte dött. Inte utslaget. Men kanske lite kantstött. Men borta mot RoPS var man lite som fågeln Fenix. Man uppstod ur askan igen. Spelade stabilt och utan press och tog tre poäng. EIF är i serien RoPS käpphäst. Av nio möjliga poäng tog EIF hem sju.

Riku Selander och Olli Jakonen stod för EIF mål. Selander gjorde 1-0 (37 min.) snyggt i första halvlek och Jakonen spädde på i andra halvlek till 2-0 (63 min.) när ”de grönvita” vann över topplaget RoPS i Rovaniemi – 2-1 (1-0).

Selanders mål kom som ett brev på posten. Första halvtimmen var försiktigt spel från båda lagens sidor. Men ju längre kampen framskred desto mer kom EIF in i matchen. Krampaktigheten avtog, man tog mer för sig och började anfalla och skapa lägen.

På Jarkko Heimonens inlägg från högerkanten fanns Olli Jakonen bra inne i boxen och han nickade bollen i fötterna på Selander, som slog direkt till med vänsterfoten och bollen gick snyggt in i nedre vänstra hörnet.

Och EIF:s 2-0 vill säkert mittbacken Mohammad Adams glömma så fort som möjligt. Han gjorde ett kardinalfel på mittfältet – Jakonen kom ångandes, slet bollen åt sig och avancerade med fart och nätade snyggt.

Och genast efter hade EIF chans till 3-0, men Stanislav Efimov, som blev frispelad av Rashica, hade oturen att sätta bollen i stolpen. Också Rashica hade innan en boll i bortre stolpen. Det fanns bud på flera mål.

– Det här var en välkommen seger. Precis alla ville spela för laget, kämpade och gjorde sitt bästa. Det känns skönt, säger lagkaptenen, Mr X – Xhvedet Gela.

RoPS reducerade genom Vujakilja, som från retur från ribban efter ett skott av Simo Roiha. Bollen landade vid bortre stolpen där han stod omarkerad och kunde göra 2-1 (79 min.).

Efter det började jakten på kvittering. Men EIF spelade stabilt, lät sig inte stressas, utan höll bra ihop spelet. Och målvakten Mehdi behövde göra ett par toppräddningar under hela matchen. Riktigt i slutsekunderna osade det lite bränt. Men EIF höll tiden ut.

– Spelet såg kanske lite i början passivt ut. Men vår försvarslinje spelade kanske lite lågt och det gjorde att RoPS inte fick några riktigt bra ytor, säger Gela.

EIF startade lite annorlunda än i tidigare matcher. Riku Selander och Olli Jakonen spelade på topp, medan Efimov föll ned på mittfältet. Ett drag som fungerade riktigt bra.

– Vi ville pressa RoPS med 4-4-2 taktiken. Och jag tycker att vi klarade oss riktigt bra, säger Gela.

EIF:s följande match är om fem dagar, borta på Veritas stadion i Åbo mot topplaget TPS.

– Klart att den här segern är en liten signal till TPS. Vi vill spela säsongen till slut. Vi vill göra vårt bästa, ge allt, säger Gela som, så länge han var på banan, var en av de bästa i EIF. Men hela laget gjorde en riktigt strong insats. Härligt att se!

Publiksiffran i Rovaniemi: 460 betalande.

TPS och EIF möts på torsdag den 14 oktober kl. 18.30.

Ducca Nyman

Bollförbundet matchprotokoll

Ruutu, bästa lägena från matchen

Västra Nyland

YLE Sporten

RoPS hemsida