EIF med smäll ned på jorden– 0 – 3

Ekenäs IF spelade utan förlust fem matcher i följd och som i sjunde himlen. Men i den sjätte hemma mot KPV från Karleby blev det tvärstopp.

Gästerna var bättre i allt. Tog ned EIF med en smäll på jorden. Vann 3 – 0 (2 – 0) och tog vara på chansen att nå övre slutspelet. Gnistan som länge parkerade i toppen föll på målrakan. Nykomlingen JäPS tog sista platsen.

Om EIF tidigare spelat i sjunde himlen var det precis tvärtom mot KPV. Ingenting gick hemmalagets väg. Tränaren Filipe vågade också chansa på en färsking mellan målstolparna – Tom Grönroos som inte tidigare spelat en enda seriematch på den här nivån.

Och valet var inte lyckat. Grönroos får ta alla tre mål på sitt konto. Men spelarna skyller inte på sin målvakt. Mittbacken Iiro Äijö säger som det är.

– Vi vinner och förlorar som ett lag. Vi var usla och förlorade nästan alla närkamper. Vi var hela tiden ett steg bakom.

Äijö säger att den dystra insatsen inte direkt berodde på att EIF hade redan innan matchen började fjärde platsen under kontroll.

– Jag skulle inte säga det. Vi spelar för tre poäng och det borde vi kunna fixa. Nu fanns det direkt inte något ”måste vinna” över matchen. Och kanske det inverkade en aning? Men i sanningens namn var KPV  det bästa laget. Inget snack om den saken.

Anfallsspelaren Oskari Sallinen vill inte gå in på någon enskild analys, orsak, till den dystra insatsen.

– KPV var effektivt och gjorde mål på sina chanser. Vi spelade inte tillräckligt noggrant framför vårt mål. Inte överhuvudtaget. Men vi får alla efter den här matchen titta oss spegeln. Det finns mycket som måste förbättras, säger Sallinen.

Han säger att det här var lagets sämsta insats under tränaren Filipes ledning.

– Åtminstone resultatmässigt.

Sallinen säger att KPV var besvärligt på planen och spelarna var på ett bra spelhumör. Laget var effektivt på sina chanser.

– Vi var inte värda att vinna idag.

KPV-tränaren Christian Sund var givetvis glad för segern och platsen i övre slutspelet.

– I våra tre senaste matcher har vi spelat oavgjort och i princip ger det inte så mycket. Idag hade spelarna en riktigt bra dag på jobbet.

KPV gick redan efter nio minuter till 1–0 ledning efter en dundermiss i mittförsvaret. Santeri Mäkinen hade inte några problem att placera bollen förbi en utrusande Grönroos – bollen in via stolparna.

Gästande KPV:s andra mål gjorde också av Mäkinen efter missförstånd mellan Yassin Daoussi och Grönroos. En klassisk miss när inte kommunikationen fungerar – Mäkinen hade bara att placera in 2 – 0 (19 min.) i tomt mål.

KPV:s tredje mål kom på straff efter att Grönroos fällt Marcello Beuker innanför straffområdet. EIF-målvakten fick gult kort. Chantazopoulos gjorde inget misstag – 3–0 (67 min.)

529 betalande åskådare följde med matchen.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

YLE Västnyland

Västra Nyland

Åbo Underrättelser

Ruutu bästa lägen i matchen

Rösta på matchens lirare

Presskonferens

Matchen presenterades av: