EIF möter TPS – vidare i Ettans cup

Ekenäs IF:s följande motståndare i Ettans cup är under veckoslutet TPS från Åbo. Och matchen spelas på bortaplan. EIF har inlett riktigt bra, seger mot KäPa (3–1) och oavgjort mot SalPa från Salo (0–0).

Vilket lag som vinner gruppen avgörs i sista omgången – EIF och SalPa är så vid så klara för avancemang. Salolager möter i Helsingfors KäPa. Reglerna för Ettans cup är samma som i fjol. De två bästa lagen från grupperna, plus de två bästa treorna avancerar.

EIF:s inledande matcher har varit riktigt skapliga, seger och oavgjort. SalPa har i sin tur vunnit TPS 2–0 och oavgjort mot EIF. KäPa har förlorat mot EIF 3–1, men vunnit TPS med hela 4–0.

EIF:s tränare Gabri Xatart säger att de inledande matcherna alltid är på gott och ont.

– Det är svårt att säga någonting på basis av inledningen. Alla lag prövar på en hel del nya saker, nya spelare o s v. TPS har många unga spelare, ny tränare och söker fortfarande sin identitet.

Han säger att säsongen fortfarande är i sin linda och kommande motståndare, inkluderat EIF, är i samma båt som de övriga lagen.

EIF spelade i sin senaste match mot SalPa riktigt hyggligt. Salolaget visade att man i förberedelserna hunnit en bit längre än ”De gövnita”.

– SalPa är redan ett fysiskt starkt lag. Vi led mycket med både med och utan boll. Det är en sak i alla aspekter vi måste bättra på.

Han säger också att EIF var både taktiskt och fysiskt efter SalPa.

– När vi hade bollen hittade vi inte någon balans i vårt spel. Mot just fysiskt starka lag kan det bli problem. Där måste vi en hel del bättra på, säger Xatart.

Han säger också att SalPa spelade med en trebackslinje plus wing backar och pressade högt uppe i vår försvarszon.

– Vi hittade ingen bra komfort i vår struktur. I andra halvlek gjorde vi några byten och då blev spelet en aning bättre. Men vi fann inte den rätta rytmen för att spela bättre.

Han säger att man inte i något skede är orolig. De här var en ny situation för alla i laget. I följande match är man bättre förberedd.

– Vi har en stark vinnarmentalitet i laget och därför är det också viktigt att vi i ett tidigt skede på säsongen vinner våra matcher.

Han säger att det just är det här man vill leverera klubbledningen.

– Mot TPS går vi in för seger. Vår mentalitet är sådan och varifrån vår  utvecklingen fortsätter, säger Gabri Xatart.

En liten intressant poäng i matchen finns. TPS har nyligen tecknat nytt kontrakt med Linus Rönnberg – jo, farfar Rolle, som spelade i Hicken, finns i Hangö. Och pappa Timo hade bra förutsättningar att utvecklas. Men en envis knäskada satte tyvärr stopp.

Matchen TPS och EIF spelas i Lokal Tapiola Arena och börjar kl. 14.00.

Ducca Nyman