EIF pinade KTP i 76 minuter

Ekenäs IF spelade riktigt bra i 76 minuter mot ligalaget KTP från Kotka . Gästerna var bättre i slutminuterna och vann på Centrumplan till slut med 2-1 (0-0). EIF:s mål gjordes av Xhevdet Gela på straff (49:e min.) efter att först Zacke Ekström fällts innanför straffområdet.

Första halvlek var noggrant spel från båda lagens sida. Chanserna var få men närkamperna desto vassare. KTP hade bättre fysik och vann de flesta. Laget hade ett par farliga kontringar, men EIF-målvakten Mehdi var bra med och räddade. Samtidigt visar han att han går mot en bra säsong.

KTP:s mål gjordes av David Ramadingaye, 1 – 1 (77:e min.) som kunde från nära håll styra in bollen. Segermålet kom efter hörna där Paavo Vuotilainen som innanför straffområdet fick bollen och drämde in den i mål, 2 – 1 (84 min.)

Båda lagen gjorde i andra halvlek en rad spelarbyten. KTP bytte nästan hela laget. Speltempot sjönk en aning. Men framför allt i första halvlek visade EIF att man står emot fysiskt starka lag. Och det är väl något av en sådan här fotboll ”de grönvita” i sommar kommer att bjud på.

Noggrant positionsspel, hålla bollen mycket inom laget, spela bakåt i djupled, sidled och virka sig sakta uppåt mot motståndarmålet. Kanske inte direkt njutbart, men ack så viktigt i dagens snåla fotboll. Fotbollsettan blir garanterat ett getingbo.

– Första halvlek var riktigt bra. Vi höll positionerna och spelade efter den uppgjorda taktiken. I andra halvlek gjorde vi en hel del spelarbyten och då blev tempot en aning sämre. Men våra unga spelare, som hoppade in börjar ta för sig mer och mer, säger Xhevdet Gela, som på grund av känning i ljumsken fick stiga av banan i slutet av matchen.

– Men det var bra att de yngre spelarna fick chansen. I sådan här matcher ser de vad som de måste bättre på i spelet. Men ser vi fram till 76:e minuten var det bra. Och det är bara att konstatera att vi är på rätt väg. Det är bara att fortsätta härifrån.

Zacke Ekström spelade från start för första gången den här säsongen. Han är både nöjd men också en aning missnöjd med insatsen.

– Kanske det beror på åldern? Säger han. Drar lite på munnen och fortsätter.

– I självkritiken är jag inte nådig. Men kanske det är lite så i alla matcher att det kommer en liten miss här och liten där. Kanske det ändå var en hygglig insats. Framför allt i första halvlek.

Han säger att då spelade EIF med stort tålamod. Och med tanke på att KTP är ett lag som vårdar bollen bra var starkt gjort att inte vika ned sig.

– Vi skapade kanske inte så många chanser, men inte bjöd vi heller KTP på några.

EIF:s försvarslinje var nästan den gamla vanliga. Från höger: Jarkko Heimonen-Tuukka Andberg (ny i år)-William Lindqvist-Zacke Ekström. Mittfältet var intressant: Gela-Riku Selander-Reza Heidari-André Österholm. Och det kan bli bättre bara Joona Tapani kommer igång igen.

Heidari är ett lite fynd. Nu fick han en smäll på revbenen och måste utgå. Men fram till dess var han pigg. André Österholm matchas försiktig, spelade första halvlek och visade ett par gånger att det finns fotboll i kroppen.

EIF:s följande träningsmatch spelas om en vecka. Då kommer ligalaget IFK Mariehamn på besök.

KTP:s matchrapport