EIF reste sig på nio – vann 3–2 mot KPV

Hemmalaget KPV från Karleby hade redan i den sista matchen i grundserien i Ettan EIF på knä, men lyckades inte sätta in avgörande stöten på gästande laget. EIF reste sig på tilläggstid (90+8), reducerade till 2–2 och gjorde segermålet 3–2 (90+8 min.) (0–1) vilket betyder att de ”Grönvita” vinner grundserien.

Inhopparen Tobias Diego Fagerström stod för den sista stöten alldeles i slutsekunderna genom att behärskat lyfta in 3–2, efter ett bra inlägg från vänster av Stanislav Efimov.

– Det var inte många spelare inne i KPV:s box. Men jag visste att Tabi Manga brukar vinna höjdduellerna och gjorde det också. Bollen damp ned hos mig och det var bara sätta in den i mål. Och nu får du kalla mig Diego, säger Fagerström.

Han säger att han är otroligt glad trots att det tagit sin tid innan första fullträffen kom.

– Jag har fått vänta länge, och så kommer den i en sådan här match. Helt otroligt. Men nu får vi fira kort, sedan måste vi ladda batterierna till kommande matcher. Fem tuffa matcher, eller på EIF-språk; finaler, återstår.

Och innan segermålet var det en annan nykomling som kvitterade till 2–2 – Noah Lundström gjorde inget misstag när han helt omarkerad fick bollen inne i KPV:s box och satte säkert kvitteringen.

EIF var alltså två gånger nere på knä, 1–0 (Liukkonen) och 2–1 (Oke Akpoveta 82 min). Båda gångerna reste sig det gästande laget. Men att ha ett topplag som EIF redan nästan utslaget och till slut förlora svider dubbelt.

KPV gjorde redan efter tre minuter 1–0 genom Juuso Liukkonen, som kom fri och gjorde inget misstag mot Almeida i EIF-målet. Almeida hade handen på bollen men lyckades inte styra den förbi målet utan bollen dalade in i bortre hörnet – 1–0.

Efter det var det för EIF lite som att trampa på i tjära. ”De grönvita” hade mycket boll, och försökte skapa lägen. Men KPV försvarade med stort hjärta och stundtals presterade man ett riktigt hyggligt spel.

EIF gjorde i andra halvlek en hel rad spelarbyten och visade att det finns bredd i truppen. Ack så viktigt med vad som komma skall nu när övre slutspelet tar vid.

EIF kvitterade till 1–1 efter hörna från höger. Fahad Muhamed lade vanligtvis upp den och vid främre stolpen fanns Jeannot Esua, som kvitterade snyggt.

Men när KPV gjorde 2–1 trodde mången att segern rök sin kos. EIF förlorade senast 28 juni mot TPS i Åbo, 3–1. Efter det blev det två oavgjorda matcher och resten segrar – det är med sådant spel man kan gå med stort självförtroende in i övre slutspelet.

– Det här laget har visat att vi aldrig ger upp. Trots att spelet i andra halvlek var lite berg och dalbana, gav vi aldrig slaget förlorat. Vi trodde hela vägen på oss själva, säger mittfältsspelaren Alexander Leksell.

Han säger att den fina bredd som EIF har betyder att den som får chansen till spel visar också bra kvalitet.

– Det är det som gör skillnaden. Inte bra de som inleder matchen. Alla är viktiga. Precis varenda kotte, säger Leksell.

EIF får nu tre hemmamatcher i övre slutspelet. Räkna med extra klirr i kassakistan. De sex främsta lagen: EIF, Gnistan, MP, TPS, SJK akademi och HIFK. Lottningen sker tisdag 5 september.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

YLE Sporten

Västra Nyland

Åbo Underrättelser

Ruutu bästa lägen i matchen