EIF sjabblade och snubblade mot JäPS

Det stod nästan skrivet på himlavalvet – Ekenäs IF kommer att få det svårt mot JäPS – detta efter att hemmalaget i föregående omgång förlorade med hela 1–10 mot Gnistan. Och EIF:s spel var helt i baklås. JäPS vann 1–0(1–0). Segermålet gjordes redan i matchens sjunde minut av Aleksi Ristola.

I det skedet var det ingen panik – det fanns gott om tid att både kvittera och göra segermålet. Men det skulle bli svårt och den som gjorde det svårt för ”de grönvita” var EIF själv. Aldrig tidigare har laget spelat så här håglöst.

Planen i Träskända är naturgräs. Men den var mera en sandplan med några gröna gräsplättar här och där. Det är ingen bortförklaring att säga att EIF försökte spela fotboll – men det blev mera långa bollar upp i anfallszonen. Och JäPS försvarade och svarade med samma spel. Att bygga anfallsspel var otänkbart.

– Jag tror inte underlaget spelade in så mycket. Vi skapade nog lägen, hade chanser men den här gången lyckades ingenting, säger tränaren Mikko Manninen.

EIF pressade på och JäPS rensade undan bollen. Men EIF kunde och borde ha avgjort redan i första halvlek. Adam Larsson hade redan efter 39 sekunder världens chans. Han blev frispelad av Simon Lindholm men JäPS-målvakten Janne Laiho gjorde en bra räddning. Och hemmalaget får tacka sin målvakt för tre poäng.

JäPS fick sin första och enda målchans efter hög boll in i EIF:s box. Där fanns Aleksi Ristola som förvalta sitt pund – Yassin Daoussi och Oliver Pettersson kunde inte täcka skottet – 1–0 (sju min.). Och efter det började jakten på kvittering.

Valdrin Rashica hade en boll i stolpen. JäPS förvaret räddade en boll på mållinjen. Larsson hade ett par lägen till. Men ingenting gick EIF:s väg. Och situationen blev inte bättre av att Karl Madianga skadade sig i 17:e minuten och måste utgå. Oskari Sallinen ersatte.

EIF:s mittfältsspel har varit bättre. Nu var det ingen riktig ordentlig ordning och reda. Passningarna lyckades inte alls och fasta situationerna misslyckades titt som tätt. Det mesta under 90 minuter gick helt åt skogen.
Det var med nöd och näppe Ettan-klass på kampen.

Men ingen skugga skall falla på JäPS. De spelade efter sin förmåga, gjorde mål och vann och knep tre viktiga poäng.

– Jag vill inte skylla på spelarna. Tvärtom. De kämpade och försökte, men fick ingen belöning för sitt slit, säger Manninen.

I föregående omgång stod Pargas IF för en knall när laget slog TPS från Åbo med 2–0 – och det på anrika Kuppis (heter Veritas Stadion). Nu fällde JäPS hemma EIF. Ettan ser ut att bli ett riktigt getingbo.

EIF får komma hem från Träskända med svansen mellan benen. Följande hemmamatch är den 21 maj och då kommer PK-35 från Rönnbacka i Helsingfors på besök. Matchen börjar kl. 17.00.