EIF släppte ett skitmål – 1–1 mot Jaro

Ekenäs IF hade tre poäng inom räckhåll i bortamatchen mot FF Jaro i Ettan. Men det ville sig inte. Jaro kvitterade rätt snabbt efter Artur Atarahs 1–0-mål (75 min). Jim Myrevik kunde klacka in 1–1 (80 min.) efter hörna och ur klungan framför EIF mål. Snöpligt från det gästande laget – lite mer glädje i hemmalaget.

För EIF:s del var det ett steg framåt efter debaclet i Åbo och med tanke på en lång resa till Jakobstad. Positionsspelet var hyggligt, men en del i uppspelet finns fortfarande en del att önska. Möjligen inverkade underlaget, naturgräs, en aning. Några farliga tillbud fick Jaro, men lyckades inte utnyttja dem

Kofi Adu missade en passning i uppspelet, Jaro bröt anfallet och kontrade. Antionio Hotto kunde rymma och hade världens chans att punktera matchen. Almeida i EIF-målet gjorde den här gången en bra utrusning och Hottos skott strök förbi målet.

EIF:s fetaste chans kom i första halvlek. Fahad Mohamed lade upp från högerkant en bra frispark och inne i Jaros box fanns Tabi Manga med på inlägget. Jaros målvakt Johan Snellman gjorde en utrusning, missade med hästlängder bollen och krockade med Manga, som gick i däck – och bollen smet förbi målet.

EIF tog ledningen efter ett kortpassningsspel på vänster kant. Fahad Mohamed hittade Stanislav Efimov inne i Jaros straffområde. Och Efimov är en mästare på små ytor. Han fick bollen till Artur Atarah som stod omarkerad framför målet och kunde styra in 1–0.

Så här långt såg det riktigt bra ut. Men säg den glädje som varar till slut?

Jaro fick hörna från vänster. Och hemmalaget gjorde en ordentlig klunga framför Almeida i EIF-buren. Första gången hade Jaro bollen i ribban och EIF lyckades inte rensa undan den. Myrevik fick bollen och kunde retfullt klacka in 1–1.

Jaro har i tidigare matcher på hemmaplan och mot just EIF haft förmågan att hämta in ett underläge – kvittera eller göra segermålet i slutskedet.

Det är inte den här säsongen första gången efter inhopp som Atarah gör mål. Två gånger tidigare har det blivit segermål – borta mot SalPa (2–1) och KäPa (3–2). Nu var det ytterst när igen.

– Jag såg när Stanislav Efimov fick bollen och då tänkte jag att jag springer in framför målet. Jaroförsvararna följde inte efter mig och i början var jag osäker när jag inte hörde något jubel om det blev mål eller inte. Men när jag såg att det blev mål blev jag varm inombords, säger Atarah.

EIF hade ändå efter förlusten mot TPS tagit sig ordentligt i kragen och gjorde en helt acceptabel match. Även om två förlorade poäng svider så är det inte heller bara så där att kliva in på centralplanen i Jakobstad och tro att tre poäng skall trilla in på kontot.

– Visst känner vi oss också nu besvikna. TPS-matchen är ett kapitel för sig. Där var vi inte usla hela matchen, bara i början. Men att förlora två poäng igen känns inte bra.

JäPS vann vårens match mot EIF i Nummela idrottshall med 1–0. En match man säkert vill ha revansch på?

– Från den här matchen kan vi ta med våra fasta situationer mot JäPS. Här var vi ganska farliga. Men visst finns det en hel del vi måste förbättra i vårt spel. Vi har en bit kvar innan vi är tillbaka i gamla goda gängor igen, säger Atarah.

Abdoulaye Kante på mittfältet spelade bra. Också Alexander Leksell som mittback. Joel Lehtonen fick starta som wingback och tog sitt ansvar. Han hade efter ett par inlägg från kanten bra nickar, som dock inte ledde till mål.

EIF saknade Salomo Ojala, William Lindqvist och Simon Lindholm. Truppen är en aning tunn när så här många spelare är borta på grund av skador.

EIF:s följande match i Ettan är hemma mot JäPS inkommande söndag. Matchen på Centrumplan börjar kl. 18.00.

Ducca Nyman