EIF stärker sina aktier – 2 – 0 seger

Ekenäs IF stärker sina aktier i tabelltoppen i division-I. Segern över Gnistan från Helsingfors var klar redan efter första halvlek – 2 – 0 ( 2- 0). Gnistan hade i andra halvlek visserligen lite mera boll än hemmalaget. Men några riktiga farligheter skapade inte laget.

Det är aldrig riktigt trevligt att spela mot ett lag som spelar gnet-fotboll, såsom EIF i andra halvlek spelade. Noggranna markeringar, ytorna bort och press på motståndaren. Och kontringar när läget medger det. Gnistgatan fick spela mellan EIF:s sextonmeter och mittlinjen. Och inte undra på att det skapade lite frustration hos spelarna.

Anymaele i Gnistan tog på tilläggstid helt onödigt ett rött kort då han fick sin andra varning. Sådant drabbar laget på sikt. Tuukka Andberg visade efter en hård tackling ute på högerkanten också var skåpet skall stå. Och Stanislav Efimov fick smaka på Rony Huhtalas hårda tackling. Det var mycket sådant i andra halvlek.

– Det kan just inte bli mycket bättre än såhär. Bra stämning kring och på planen. Det blir så när det är två kvalitativt bra lag på planen, säger Riku Selander, högerback.

Han spelade starkt hela matchen och tillägger att ”de grönvita” visade sin klass.

– Jag tycker att vi är välförtjänta tre poäng. Vi hade ett solitt spel, bra uppvisning. Det var också trevligt att vi efter en längre tid lyckades hålla nollan.

Selander säger att EIF kanske tog i andra halvlek en liten risk när laget föll medvetet ned i försvarsposition. Gnistan fick bättre kontroll över bollen.

– Men Gnistan kunde inte skapa några farliga lägen, eller ta sin in bakom vår försvarslinje, in på farligt område, Jag tycker att vi skötte oss riktigt bra, säger Selander.

Han säger att EIF visst kunde ha spelat annorlunda i andra halvlek, försökt mera hålla bollen inom laget. Gnistan hade medvind i andra halvlek.

– Jag tycker att vi gjorde ett bra beslut, försvarade säkert och höll nollan.

EIF tog ledningen efter tio minuter. William Lindqvist fick bra yta att avancera på och gjorde det också. Sedan en bra passning till Rashica, som spelade vidare till Stanislav Efimov. Och Efimov lyfte bollen mot bakre stolpen och där fanns Robin Sid, som bara hade att fösa in den i mål, 1 – 0 (10 min.)

EIF:s andra fullträff kom på straff. Först fälldes Rashica inför straffområdet och domaren hade bara att visa på straffpunkten. Xhevdet Gela tog hand om den och placerade den här gången den i högra hörnet, 2 – 0 (25 min.).

– Tre poäng, ingen stress och vi håller nollan. Gissa om jag är glad? Frågar lagkapten Gela.

Han säger att motvinden i andra halvlek och några trötta ben, efter ett intensivt matchtempo, inverkade kanske lite. Han tillägger att hela laget försvarade bra.

– Vi har nu en hel vecka att förbereda oss inför följande match.

EIF möter då HJK Klubi 04 i Helsingfors. En match man i Ekenäs förlorade med 1 – 2. Och någon lättare match lär det inte heller bli den här gången.

– Månne vi inte lärde oss en hel del efter den första matchen. Jag tror nog att alla vet vad som väntar, säger Gela.

William Lindqvist, som vilade i föregående match, spelad tillsammans med Tuukka Andberg och Riku Selander säkert i trebackslinjen.

– Det blev lite mer försvarsspel i andra halvlek. Vi hade motvind och våra långa bollar upp till anfallet fastnade i vinden. Jag tycker överlag att vi gjorde en stabil insats. Gnistan får inte alltför många chanser, säger Lindqvist.

Han säger att Gnistan tack vare den starka vinden i ryggen hade mera bollen inom laget. Men det inverkade inte då EIF lyckades försvara stabilt.

Han säger att segern känns som bomull för hjärtat, bra för självförtroendet. Det här var fjärde matchen på kort tid och utan förlust.

– Vi håller nollan. Det är viktigt och lätt att fortsätta efter den här insaten, säger William Lindqvist.

Jonathan Jäntti inledde matchen mellan stolparna och hann göra en viktigt räddning. Det var Gnistans enda farlighet under matchen. I andra halvlek fick han kramper i benen och måste utgå. Mehdi hoppade in i målet hade inte så mycket att göra.

EIF har en bra publiksiffra igen – 814 betalande åskådare. Följande kamp är borta mot HJK Klubi 04 den 21 augusti. Matchen börjar kl. 18.00.