EIF tillbaka i gamla gängor – 1-1

Ekenäs IF kom snabbt tillbaka igen efter debaclet i Helsingfors (5-3 förlust mot HJK Klubi 04) och tog inte några risker borta mot FF Jaro i Jakobstad. EIF fick och höll mycket boll inom laget. Jaro drog sig ofta snabbt ned till halva planen varifrån man först försvarade, sedan kontrade. Matchen slutade oavgjort 1-1 (1-1). Båda lagen hade på slutet chans att avgöra.

– Jag tycker att vi kom bra igen efter matchen i Helsingfors. Vi visade att vi kan spela fotboll och också visade vår rätta nivå igen. Vi gjorde vad vi kunde här i Jakobstad. Vi hade lägen, men avsluten kunde varit lite noggrannare, säger målvakten Mehdi.

Riktigt i slutskedet fick Jaro frispark och Johan Brunell fick en bra styrning ned mot Mehdis högra hörn. Men EIF-målvakten var med på noterna och gjorde en paradräddning, också på den retur som följde och förmodligen räddade han en poäng. EIF kunde sedan renas bort bollen. Tidigare hade Jaro en boll i mål, men det dömdes bort på grund av offside.

– Jag håller med. Det vara en viktig räddning. Vi hade ordentligt med chanser och jag tycker att det skulle ha svidit ordentligt i skinnet om vi hade kommit hem med noll poäng, säger Mehdi.

EIF hade också i slutsekunderna sin chans. Och det här var onekligen Rashicas match. Han gjorde inget mål, men hade en fot med i precis alla EIF:s anfall. Och avgörandet hängde på hårstrå. Stansilva Efimov och Juuso Liukkonen hade en bra sekvens innanför straffområdet. Och på inlägget från vänster fanns Akseli Ollila vid bortre stolpen – men nådde inte bollen.

Matchen började lite annorlunda än vanligt. I stället för snålt spel hade man redan efter tre minuters spel två helt öppna lägen. Först Jaro där Riku Selander på mittfältet tappade bollen. Jeremiah Streng kom fri men Selander följde snabbt upp och kunde vid högra stolproten täcka skottet.

– Vi började lite tamt och Jaro fick några lägen. Men vi kom sedan bra in i matchen, och kunde också skapa chanser.

Sedan hade Juuso Liukkonen en bra nick på Efimovs passning. Men Mykyta Savtjenko i Jaro-målet boxade bollen till hörna.

Redan här satt hjärtat i halsgropen. Vad komma skall?

Men det var ändå hemmalaget som efter 19 minuter tog ledning. Jaro fick frispark från mittfältet och lyfte in bollen i boxen framför EIF:s mål. EIF-försvaret var illa samlat och Joni Remesaho fanns bakom klungan och kunde sätta bollen in bakom Mehdi.

EIF samlade sig snabbt och kvitteringen var kanske lite turlig. Rashica hade bollen på vänsterkant, avancerade in mot mål och sedan spelade bollen till Akseli Ollila som lobbade den mot mål och fick lite hjälp av Tyler Reids ben och singlade in över Savtjenko. Men mål som mål.

– Det var en situation där man kanske inte riktigt väntade sig att det skall bli mål. Men det satt bra.

I andra halvlek var det lite söndrigt spel. Många frisparkar och inkast. Matchen stördes av ett ihållande regn. Hösten är här. EIF fick som sagt hålla mycket bollen inom laget. Jaro undvek hög press. EIF skapade ändå en hel del halvchanser, men framför allt förivrade sig ingen. Man spelade upp bollen lugnt, tålmodigt och säkert. Precis som anhängarna från tidigare matcher är vana att se EIF spela. Men hemmalaget såg ändå till att ingen EIF:are kom in bakom försvarslinjen. Det var tajt spel.

Och så är det bara någon dag innan ny match väntar igen. Och då är det fråga om TPS från Åbo.

– Vi har i det här skedet inte hunnit tänka på följande match. Men det är klart att realiteten snabbt kommer emot. Jag har kanske lite fördel som målvakt. Jag behöver inte springa lika mycket som utespelarna. Jag är snabbt redo igen. Men jag kan nog tänka mig att spelarna är lite slitna efter en sådan här match och en lång resa, säger Mehdi.

EIF gjorde i slutet tre byten. Joona Tapani, Ville Sevon (debutera för säsonen) och Oliver Petterson kom in. Riku Selander (varning under) Robin Sid och Oskari Sallinen steg av banan. Petterson spelade till höger i trebackslinjen och Sevon som wingback.

Publiksiffran var 806 betalande åskådare.

EIF:s match på Centrumplan mot TPS börjar kl. 17.00.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchprotokoll

Ruutu, bästa lägen i matchen

YLE Sporten

Västra Nyland

FF Jaro