EIF tillbaka i vardagen – möter KTP

Ekenäs IF är tillbaka i vardagen igen efter matchen i finländska cupen borta mot ligalaget KuPS från Kuopio. EIF förlorade 5–1 och nu väntar det vardagliga seriespelet igen. EIF följande seriematch är på Arto Tolsa arena borta mot KTP från Kotka.

EIF:s försvarsspelare Iiro Äijö var en i försvarslinjen som fick slita ordentligt i Kuopio. Han säger att det är betydligt tuffare att spela mot ligaspelare.

– Tempot i matchen är tuffare. Kvaliteten är högre än i Ettan. Passningarna är noggrannare, ligaspelarna rör sig smartare, är också taktiskt skickligare än Ettans spelare, säger Äijö.

Han säger att man inte direkt behöver tänka annorlunda mot ligaspelare. Men man måste hela tiden var på sin vakt, klarvaken.

– Ligaspelarna rör sig hela tiden, är smartare, målmedvetna i rörelserna.

Han säger att EIF försvarade riktigt hyggligt i 75 minuter mot KuPS . Skrattar lite först och tillägger.

– Men i finländska cupen är det ju så att vill man gå vidare måste man vinna matchen. Därför måste man också kanske ta lite risker? Och fram tills vi gjorde det var det trots slutresultatet en hygglig insats.

Han säger att när EIF reducerade till 2–1 växte aptiten. ”De grönvita” var ute efter kvittering. Men det gick som det ofta går…
Äijö säger att matchen mot KuPS ändå fungerar bra som en värdemätare för Ettans spelarna.

– Många av oss vill spela i ligan. Och nu såg man skillnad i nivån, var står vi själva jämför mot ligaspelarna. Och vad vi måste förbättra.

Han säger att om EIF i matchen mot KTP kan försvarare lika bra som i första halvlek och i början på andra i mötet mot KuPS blir det poäng.

– KTP kommer att få det svårt att göra mål mot oss. Vår arbetsmoral är hög.

Försvarsspelaren Lasse Nurmos i KTP säger på klubbens hemsida att man möter ett bra lag.

– Vi möttes i vintras och förlorade med ett mål. Den matchen har vi glömt. Båda lagen har förändrats mycket sedan dess.

EIF vann hemma i sin senaste seriematch mot PK-35 (2–1) från Rönnbacka i Helsingfos. Äijö säger att PK överraskade och spelade bra på Centrumplan.

– Deras kvittering kom på grund av en rad misstag i vår försvarslinje. De får inte upprepas i Kotka. Vi reser dit för att ta tre poäng, säger Iiro Äijö.

EIF-tränaren Mikko Manninen säger att laget hade en tung resa till Kuopio (nästan 500 km). En hel dag i bussen gör också att återhämtningen bli kort.

– KTP kanske har en liten fördel av att de spelade sin cupmatch (mötte Haka) en dag tidigare innan de möter oss. Men såhär är läget. Vi kan inte göra något åt det. Vi måste bara vara direkt redo.

Manninen tror att det blir en svår match. Statistiknissarna säger att EIF aldrig i Ettan vunnit i Kotka?

– Det måste vi ändra på, säger Manninen.

KTP har också från sin senaste seriematch en förlust under. Den kom mot laget som förnedrade EIF – JäPS.

– Det bara visar att serien är jämn. Matcherna går i kors. En ny match ger en ny chans. Det är klart att KTP på sin hemmaplan vill vinna. Men vi skall göra allt för att de inte lyckas, säger Mikko Manninen.

Matchen i Kotka på Arto Tolsa arena mellan KTP och EIF börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman

KTP inför matchen artikel

Matchen presenteras av: