EIF tillbaka i vinnarspåret – 3-1

Ekenäs IF tog hem segern mot JäPS, nykomling i Ettan, i det sista genrepet inför seriestarten på Centrumplan den 18 mars mot TPS från Åbo. EIF spelar visserligen redan på onsdag en tävlingsmatch i den finländska cupen borta mot TPV från Tammerfors. Matchen mot JäPS var också en genomkörare inför cupmatchen.

Hemmalaget vann 3 – 1 (2 – 1) efter mål av Simo Lindholm 1-0 (1.56 min.), 2 – 0 Adam Larsson (8 min.) Valdrin Rashica 3 – 1 (83 min.). JäPS mål gjordes av bekanta Antti Ulmanen, som snyggt skruvade in en frispark från ca 20 meter – otagbart för Mehdi i målet.

– Det var viktigt för oss att vinna och vi spelade för det. Vi ville tillbaka i vinnarspåret igen. Och det lyckades vi med, säger EIF tränaren Mikko Manninen.

EIF har i de tre senaste matcherna förlorat i tur och ordning mot TPS i semifinalen i Ettans cup (3-0), träningsmatcher mot FC Haka (3-0) och IFK Mariehamn (3-1).

– Jag är i det stora hela riktigt nöjd. Inledningen var bra. Efter vårt andra mål gick vi lite med i JäPS tempo och motståndaren fick styra spelet. Vårt spel blev oredigt. Men mot slutet kom bra tillbaka. Vi gjorde några små missar i passningsspelet. Men viktigaste var att vi vann kampen.

Manninen säger att i cupmatchen på onsdag mot TPV måste EIF visa att det är skillnad att spela i division-III och Ettan. Även om cupmatcherna alltid bjuder på en och annan överraskning.

– Det finns inget annat alternativ än att vinna den matchen.

Nyförvärven Nnaemeka Anyamele (i fortsättningen Emeka) och Kevin Moihedja fick bra med speltid och åtminstone Emeka visade på vänsterkanten (wing back) lovande takter. Också Kevin Moihedja blir säkert en tillgång bara han kommer in i systemen.

Malcom Frago från Costa Rica i Centralamerika, men bosatt i Saettle i USA, är på tryout och fick spela andra halvlek. Han tog Adam Larsson plats i mitten i anfallet.

– Moihedja spelade i mitten på mittfältet, men hans plats är mera som ytterback, wingback. Men han klarade sig riktigt hyggligt.

EIF saknade William Lindqvist, Xhevdet Gela, Oskari Sallinen och Iivo Äijö. Alla lätt skadade. Men nyförvärven gör att EIF breddar truppen ordentligt.

– Säsongen är lång. Alla spelare kommer helt säkert att behövas. Hittills har vi inte haft samtidigt alla ordinarie spelare på benen. Och troligtvis blir det så under säsongen. Alltid är det någon som har någon skavank, säger Manninen.

Emeka är glad och nöjd efter matchen och säger att det alltid är trevligt att vinna. Också om det är fråga om en träningsmatch.

– EIF har den här säsongen många nya spelare. Och även om jag redan varit här en vecka räknar jag mig också som ny i truppen. Men jag tycker att stämningen i laget är bra, säger Emeka.

Han är rätt nöjd med sin egen insats, men säger ändå att insatsen måste bli betydligt bättre.

– Jag är inte ännu i den form jag skall vara i. Men insatsen mot JäPS är helt ok.

Han säger att tidigare matcher spelmässigt har gått lite i kors.

– Vi måste komma ihåg att vi vann den här matchen (mot JäPS). Samma inställning skall vi också ha mot TPV. Och tillägger:

– Vi kan vinna vilket lag som helst.

Och avslutar på svenska:

– Tack så mycket.

Ducca Nyman