EIF tog arbetsseger i Karleby – 2–1

Ekenäs IF visade sitt gamla jag än en gång i Ettan borta mot KPV. Efter först halvlek såg det lite dystert ut. Men i den andra tog man tag i matchen och vände underläget 0 – 1 till seger 2 – 1. EIF hänger kvar på sin fjärde plats i tabellen.

EIF:s målgörare var Xhevdet Gela på straff 1 – 1 (69 min.) och Oskari Sallinen 2 – 1 (82.min.). Hemmalaget ville inte helt godkänna straffen. Store mittbacken Cantzopoulos fällde Valdrin Rashica ute till höger, riktigt nära gränsen till straffområdet. Domaren Jouko Nieminen tvekade inte.

– Hemresan blev genast betydligt kortare när Oskari Sallinen gjorde segermålet. Och straffen var inget problem. Jag var inte ett dugg nervös. Jag visste att jag säkert nätar, säger Gela

Men frågan är om inte matchen ordentligt vände i mitten på andra halvlek? Hemmalaget var tvunget att byta ut mittfältsspelaren Sebastian Mannström, som fram till dess huserade nästan enbart från mittcirkeln. Någon gång då och då steg han visserligen upp lite högre i banan, men i övrigt styrde han KPV:s anfallsspel skickligt och var en ständig plåga för EIF-försvaret.

När Mannström försvann tog EIF definitivt över spelet. Det var inte fråga om något skönspel, utan snarare pang på rödbetan – spelarna började jobba, jaga boll och stressa KPV, som fick svårare att bygga sina anfall. Det är såhär EIF i tidigare matcher (före Filipe kom) spelat då man kommit från underläge till seger.

– Vi var usla den första kvarten. Ingenting stämde. Men när vi fick kontroll över spelet vände det till det bättre.

Han säger att det speciellt under höstens match blir mera kamp om bollen. Och fortsätter i samma andetag.

– Det var en av våra bästa matcher. Det känns riktigt bra.

Han säger att det tyvärr inte blir någon längre tid till att njuta. En lång hemresa, vila på måndag och sedan börjar förberedelser för hemmamatchen mot JäPS.

– Ingen vila. Hårt arbete väntar, säger Gela.

Och segermålet kom nästan som ett brev på posten. Stanislav Efimov var ordentligt på hugget i andra halvlek och byggde anfallen bra. Och det var ingen direkt överraskning att han stod för passningen till segermålet.

KPV:s centrumförsvar var ute på djup vatten och vad man riktigt tänkte på förblir en gåta. Men Efimov, med sin fjärilslätta kropp, bra teknik och bra bollkänsla i fötterna hittade Oskari Sallinen inne i KPV:s box och Sallinen gjorde inget misstag – 2–1. Seger och tre viktiga poäng.

– Vilken här känsla, vilken härlig känsla, utbrister Sallinen.

Han säger att KPV började bäst, men när EIF fick kontroll över spelet började också allting löpa efter noter.

– Visst fick jag springa mycket i matchen. Men det blir så när vi har press på motståndaren.

Och så var han nästan beredd på att Efimov står en passning som leder till mål.

– Vi pratade lite innan matchen att om han slår en lyckad boll in i boxen så skall det säkert också bli ett mål.

Och det blev segermålet.

Sallinen säger att segern var viktig med tanke på att ”De grönvita” i de två senaste matcherna förlorat – just mot KPV och senast mot TPS.

– Självförtroendet får en ordentlig knuff uppåt. Nu gäller det att ladda för JäPS-matchen. Det är seger, tre poäng som gäller.

KPV tog ledningen i första halvlek efter att Sebastian Mannström spelade fint fram Santer Mäkinen, som rann genom EIF-försvaret och säkert nätade 1–0 (14 min.).

Med tanke på matchens betydelse var publiksiffran lite tam – 741 betalande åskådare.

EIF:s följande match är om en vecka. Då kommer JäPS från Träskända på besök. Matchen börjar kl. 17.00.