EIF tog poäng – Larsson kvitterade sent

Det såg i slutskedet dystert ut för Ekenäs IF i matchen mot Gnistan i Åggelby. När fyra minuter återstod kontrade hemmalaget och Rony Huhtala fick ett helt öppet läge och han satte bollen i Mehdi El Moutacims vänstra hörn, 1-0 (86 min).

Men EIF ville annorlunda. Än en gång. På tilläggstid, (90+) kvitterade Adam Larsson, 1-1 (0-0). Det här är hans tredje mål på lika många matcher. Valdrin Rashica stod från höger kant för inlägget.

• Så länge det finns speltid kvar, så länge finns det också hopp, säger EIF-tränaren Mikko Manninen.

Han är trots allt nöjd med en poäng.

• Med tanke på att motståndaren gjorde sitt ledningsmål fyra minuter innan matchen slutade, måste vi vara nöjda med en poäng. Men visst hade vi lägen till flere mål.

För EIF:s del handlade det mycket om Rashica, Adam Larsson och Stanislav Efimov inne i Gnistans box. Trion hade både i första och andra halvlek chanser att göra mål. Men lyckades bara en gång. Men bara trion får alla puzzelbitar att falla på plats kan det bli nätmusik. Nu var det lite onödigt trångt, lite hafsigt och kontrollerat spel. Plus att också motståndarna alltid fanns nära och störde.

• På några av chanserna borde vi, eller snarare göra mål, säger Manninen.

EIF:s stora frågetecken innan matchen var vem som bildar mittbackspar tillsammans med Iiro Äijö. Valet föll på Alexander Forsström, som gjorde sin första match på nästan två år. Och han gjorde det alldeles utmärkt.

• Tja, säger Manninen om varifrån idén kom. Vi bollade lite fram och tillbaka och sedan beslöt vi att Forsström spelar på den platsen. Han är en välväxt spelare, kraftig och bra med bollen. Jag tycker att han fyllde sin uppgift bra.
  • Det är inte riktigt två år sedan jag senast spelade. Men i april i fjol gjorde jag min första operation och nio månader senare var jag spelduglig. Men så fick jag en smäll på knäet i cupmatchen mot TPS igen. Det blev några veckor vila. Men nu är jag tillbaka och det känns skönt, säger Alexander Forsström.

Han tycker att det för egen del gick riktigt bra. Och att EIF försvarade stabilt hela matchen. Gnistan hade visserligen också sina lägen utan att lyckas.

• Vi hade chanser att vinna den här matchen. Men det känns ändå skönt med en poäng. Det senaste året har varit mentalt tungt. Härligt att vara tillbaka igen, säger Forsström.

Mehdi i EIF:s mål gjorde en stabil insats. I första halvlek behövdes en paradräddning för att hålla målet fredat. I den andra av två – och båda var riktigt farliga kontringar. Först Huhtala som var fri och sedan Maximo Tolonen. Båda gångerna tänjde sig Mehdi utmärkt.

EIF:s följande match spelas redan på tisdag. Då möter ”de grönvita” borta i cupen KaaPo från S:t Karins. Till den matchen får tränaren nästan alla spelare med igen.

• Det finns en chans att rotera spelarna när Bruno Miquel och Oliver Pettersson kommer tillbaka. Xhevdet Gela börjar få allt mera minuter på planen. Det är bara William Lindqvist som fortfarande är borta, säger Manninen.

För EIF:s del var det för säsongen den klart bästa matchen. Manninen är också glad för att det var första matchen som man slutförde med elva spelare på planen.

Cupmatchen mot KaaPo i S:t Karins börjar kl. 19.00.