EIF-TPS i cupen – EIF-TPS i premiären

Det blir den närmaste tiden mycket EIF-TPS. Under veckoslutet möts lagen i semifinalen i Ettans cup och om drygt en månad (18.4) möts lagen igen – då är det fråga om seriepremiär. EIF har under försäsongen spelat alla sina hemmamatcher borta på grund av att staden saknar en fullstor inomhushall.

När TPS och EIF möttes i Ettans cup i gruppspelet var ”de grönvita” det bästa laget och vann 1-0 efter mål av Adam Larsson, som nätat i alla cupmatcher. TPS saknade några av sina toppspelare men den här gången är det tvärtom – EIF brottas med skador.

Karl Madianga (Frankrike) är tillbaka igen, men vänsterbacken Yassin Daoussi skadade sitt knä i matchen mot KPV och är några veckor borta . Alexsander Forsström brottas också med en knäskada och borta någon månad.

EIF:s unga landslagsspelare (U-19) Oliver Pettersson har i tävlingsmatcherna fått spela på olika platser, som mittfältare och vänsterback. Men han vill helst spela som mittback där han tycker att hans egenskaperna kommer bäst till sin rätta.

– Men jag spelar där tränaren säger att jag skall spela. Jag trivs oberoende av position att spela. Och jag försöker i varje match alltid göra mitt bästa, säger Pettersson.

Han är ung, men balanserad. Står stadigt med båda fötterna på jorden.

Pettersson säger att det är ett annat TPS man tar emot i semifinalen i Ekenäs. Åbolaget vann sin sista match mot SJK:s akademilag (3-0) i gruppen. Och kommer säkert revanschsuget till idstaden.

– Det är samma spelare. Men alla lag går ju framåt under försäsongen. Vi har koll på hur TPS spelar. Vi möter ett tekniskt lag, som tycker om att hålla bollen inom laget. De har bra mittfältsspelare med bl a Daniel Rantanen (ex EIF) och Kasperi Hämäläinen i spetsen.

Pettersson säger att det finns en hel del taktiska detaljer att ta hänsyn till när man mot TPS försvarar.

Våren blir rätt tuff för den unga EIF:aren. Blir det seger mot TPS blir det om någon vecka final. Och där kämpar man förutom om segern också om en prischeck på 10 000 euro. Och i slutet av månaden (23 mars) väntar mellankvalet för U-19 landslaget till EM-slutspelet.

Pettersson är uttagen till spel där Finland i tur och ordning möter Belgien, Italien och Tyskland. Bara segraren avancerar till slutspelet i Slovakien. Finland-Tyskland möts på Bolt-arena i Helsingfors. Övriga kamper spelas i Myrbacka i Vanda.

– Det här stör inte på något sätt. Jag fokuserar på en match i sänder. Jag försöker alltid att första göra mina saker rätt i klubblaget. När jag är med landslaget är det full fokus på det.

Pettersson säger att försäsongen gått rätt hyggligt. Truppen/laget är fortfarande under uppbyggnad och några spelare kan komma till ännu.

– Vi har på träningarna haft fokus på försvarsspelet och försöker få det att fungera. Hittills har vi hållit rätt tätt bakåt. Och ju färre mål vi låter motståndaren göra, desto närmare är vi en seger.

I senaste matchen mot KPV (spelades i Grankulla) i gruppspelet visade EIF prov på just bra försvarsspel.

– Vi såg till att KPV inte fick så många lägen. Lite på slutet lyckades vi inte hålla bollen helt inom laget. Men vi klarade av att försvara vår ledningen, säger Oliver Pettersson.

Matchen mot EIF-TPS på centrumplan på söndag börjar kl. 15.00.

Ducca Nyman