EIF två gånger i brygga – seger 3 – 2

EIF var två gånger nere för räkning mot RoPS från Rovaniemi. Båda gångerna lyckades hemmalaget slingra sig ur greppet. Och i 81:a minuten fälldes Xhevdet Gela innanför straffområdet – straff! Han tog själv hand om avgörandet och gjorde inget misstag – 3 – 2 (1 – 2) och tre verkligen värdefulla poäng. EIF är på allvar med i toppstriden. Och i prima höstform – om det är tillåtet att redan tänka i de banor?

Den som hade en riktigt lyckad dag, framför allt i första halvlek, var André Österholm. Innan han gjorde sitt första mål i EIF-dressen, hade han två ypperliga lägen att näta. Men kvitteringen var desto vackrare – efter ett snabbt kortpassningsspel på höger kant. Jarkko Heimonen lyfter in bollen i boxen och där finns Österholm, som nickar in 1 – 1 (32 min.). Med lite tur tidigare hade det kunnat bli tre fullträffar till. Men bra såhär också.

EIF gör det inte alla gånger lätt för sig. Båda RoPS mål var donationer. Det första kom efter en frispark där Mehdi boxade bort ut bollen, som dock hamnade i fötterna på Otto Kemppainen, som var tillräckligt kylig och lyfte in den i tom bur, 1 – 0 (30 min.).

Det andra kom efter en kontring där Mehdi först rusade ut och försökte rensa undan bollen. Men Acheampong fick hand om den och kunder föra gästerna till 2-1 (41 min.).

– Jag hade ingenting annat i tankarna än att jag ville så snabbt som möjligt få undan bollen. Och så slutar det som det gjorde. Det är inte så mycket att göra åt det, säger Mehdi, som ändå spelade stabilt.

Men tränaren Santesmases förfogar över spelare som vägrar vika ner trots en och annan motgång. Man plockar snabbt fram det tunga artilleriet – börjar jaga boll, pressa, stressa och irritera motståndaren till en sådan grad att det till slut vänder på matchen. Om man så vill: En riktig arbetsseger.

Tuukka Andberg i trebackslinjen hör inte till de främsta målskyttarna i laget. Men nu gjorde han viktiga 2 – 2 (55 min.) Gela lade upp en frispark från vänster. RoPS-försvaret lyckades inte rensa undan bollen – den dimper istället ned i fötterna på Andberg, som smäller in kvitteringen.

-I halvtid pratade vi om att fortsätta som i första halvlek. Pressa motståndarna bakåt och hela tiden trycka hårt på. Vi nuckade till två gånger och genast gjorde RoPS två mål.

Han säger att utan misstagen borde EIF vunnit med minst 5-0.

– Vi var klart det bästa laget. Inget snack om den saken. Vi är värda tre poäng, säger Andberg.

Lagkaptenen Xhevdet Gela säger att det här är sanning, att EIF två gånger reste sig från underläge, och ingen dröm.

– Visst hade vi spelet i första halvlek. Men att motståndaren gör två mål på våra misstag, det ena efter usel kommunikation, grämer lite.

-I andra halvlek hade vi kontroll över spelet. RoPS hade inte mycket att komma med och det var bara en tidsfråga tills vi kvitterar. Målet hängde hela i luften, säger Gela.

Och så kom straffen.

– Jag satte bollen, som jag alltid gör, i mål. Inte så mycket att orda om det. Det här var en verkligt viktig seger.

Han säger att EIF spelade ett moget spel. RoPS fick ingen press mot oss och vi spelade bollen ut mot flanken, antingen till höger eller vänster.

– Såhär måste vi spela resten av säsongen. En verkligt bra laginsats, säger Gela.

Matchen stördes av ett lätt duggregn, men 425 betalande fanns på plats. EIF:s följande hemmamatch är redan på onsdag. Då kommer KPV från Karleby på besök. Matchen börjar kl. 18.30.