EIF under plogen – 2–1 i Åbo

Ekenäs IF var i 75 minuter helt under plogen borta mot FC Inter Turku på Veritas stadion i Åbo. Hemmalaget dominerade stort medan EIF försvarade tappert. Men poäng blev det inte. FC Inter Turku tog sin första seger, 2–1 (1–1). EIF sin tredje förlust.

Det var smått väntat att matchen skulle från EIF:s sida bli försvarsbetonad. Redan i föregående omgång mot AC Oulu var det stundom spel mot ett mål. Och det var det också nu.

Med det spelövertag som hemmalaget hade var det bara fråga om när ledningsmålet kommer. Och det kom i 34:e minuten. Mikael Almen skickade in en lobb framför EIF:s mål. Iiro Järvinen dök snyggt upp inne i boxen och nickade in 1–0 (34 min.) – helt otagbart för Ramilson Almeida.

EIF får ändå tacka sin målvakt Almeida för att inte siffrorna sprang i höjden. Han gjorde en rad bra räddningar, plus att han i andra halvlek var bra med på Darren Smith:s straff. Bollen träffade vänstra stolpen och chansen rann ut i sanden.

EIF hade i slutet av första halvlek en riktigt bra period. Och efter en dubbelhörna var Simon Lindholm en hårsmån från att kvittera. Men skottet, strax utanför sextonmetern, träffade stolpen.

Trots att EIF blev tillbakapressat höll man stundtals positionerna riktigt bra. Inter hade besvär att komma in bakom EIF:s försvarslinjer. Men två korta sekvenser, i slutet av vardera halvlekar, räcker inte hela vägen på den högsta nivån.

Åt 2–0-målet fanns heller ingenting att göra. Matias Tamminen kom fri nere på högerkanten och kunde passa bollen in framför EIF:s mål. Timo Stavitski som stod nästan på mållinjen hade bara att skyffla in bollen i nätmaskorna.

– Det är klart att vi är besvikna efter förlusten. Vi gjorde en riktigt hygglig andra halvlek. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om FC Inter Turkus mål. Det hade marginalerna på sin sida, säger mittbacken Arian Kabashi.

Men också i fotbollsligan är EIF envis som synden. Laget vaknade upp ordentligt och tog över initiativet. Och reduceringen kom efter en usel bakåtpassning av Ampolo.

– I första halvlek var vi tillbakapressade och vi fick jobba slita riktigt ordentligt, säger Kabashi.

Abdoulaye Kante pressade, och kunde sedan snappa upp bollen och reducerade till 2–1 (75 min.) efter att han placerade bollen i tomt mål.

Sedan började EIF jaga kvittering. Några bra lägen dök upp, frispark och hörna, men inget mål. FC Inter Turku spelade i fortsättningen taktiskt och dödade effektivt tid.

Publiksiffran i Åbo, 1 920.

EIF:s följande match är den 4:e maj borta mot regerande mästarna HJK i Helsingfors. Matchen börjar kl. 17.00.