EIF:s effektiva lagmaskin – 3–0

Ekenäs IF är inne i en stark period i Ettan. Mot JJK från Jyväskylä hade ”De grönvita” inte några svårigheter. Segern 3 – 0 (1 – 0) kunde gott varit det dubbla. Med lite mer kyla framför motståndarens mål kunde JJK fått åka hem till Jyväskylä efter en riktig risbastu.

EIF startade med William Lindqvist (skadad), Abdoulaya Kante och Stanislav Efimov på bänken. Inhopparna (?) August Björklund och Tobias Fagerström fick starta. Och något fel på insatsen var det inte. EIF:s positions- och markeringsspel höll hög klass. JJK fick mest spela på egen planhalva, sidled och bakåt i djupled.

– Vi gjorde en riktigt bra första halvlek. Vi skapade bra chanser och så här blir det när hela laget pressar, anfaller och försvarar, säger Roni Peitsalo.

Han är en tystlåten spelare, nästan snudd på anspråkslös efter matcherna. Men på planen biter han ifrån riktigt ordentligt.

– Tränaren Gabri Xatarts insats betyder oerhört mycket för oss. Alla pressar, jobbar och sliter hundra procent för varandra. Och så hemmaplan och bra publik som stöder oss. Det är klart att humöret måste vara på topp. Jag ångrar inte en sekund att jag flyttade till Ekenäs. Allt har bara varit positivt, säger Peitsalo.

Salomo Ojala är en annan spelare som verkligen trivs i EIF och i staden. Han säger att stämningen är väldigt trevlig i truppen och att det inte kan vara bättre.

Han hade riktigt i början av första halvlek chans att göra 1–0, t o m två gånger. Första gången täckte JJK-försvaret skottet, efter returen tog bollen i ribban. Redan här visade EIF att det inte blir för det gästande laget någon lätt uppgift.

– Allt gick så snabbt, en bra chans, men tyvärr blev det inte mål, säger Salomo Ojala.

Han slet bra på defensiven och säger att det inte påverkar anfallsspelet nämnvärt.

– Jag tycker om att försvara, ta mitt ansvar och sedan vara med från början och bygga upp anfallsspelet igen.

Ojala stod för 2–0 målet efter hörna från höger och efter det spelade han fram Abdoulaye Kante till 3–0.

Roni Peitsalo slet åt sig bollen på mittplan, avancerade och spelade vidare till Ojala, som skarvade bollen vidare till Kante som ifart kom in i boxen.

– Jag såg att Kante kom stormande och han hade bättre position än var jag stod. Jag chippade bollen till honom och avslutet var bra, säger Ojala.

EIF:s första mål gjordes av högerbacken, löp- och glada Jeannot Esua. Mittbacken Aleksander Leksell steg med upp i anfallet när EIF hade hörna från höger. Han fick bollen inne i boxen och nickade den vidare till Esua som inte missade chansen – 1–0.

EIF och Ettans tuffa program fortsätter. På onsdag (31 maj) blir cupmatch borta mot JäPS i Träskända, söndag match (4.6) i Ettan borta mot KäPa i Kottby och på onsdag 7 juni på Centrumplan match hemma mot HIFK.

– Jag tror inte det nämnvärt tar på krafterna. Rytmen är bra och lyckas vi bara hålla samma energi och nivå i spelet går det säkert bra, säger Roni Pietsalo.

Publiksiffran 632 betalande är hyfsad med tanke på att JJK inte hör till de namnstarka lagen i serien. Annat blir det säkert när HIFK kommer på besök.

Ducca Nyman

Bollförbudnets matchprotokoll

Västra Nyland

Åbo Underrättelser

Ruutu bästa lägen i matchen

Rösta på matchens lirare