EIF:s lyckosekunder fällde Jaro – 3-1

Ekenäs IF visade hög arbetsmoral i premiären i herrettan mot FF Jaro från Jakobstad. Och den var direkt avgörande när poängen på Centrumplan bärgades hem – 3 – 1 (1 – 1). EIF:s mål gjordes av Oliver Pettersson 1 – 1, Akseli Ollila 2 – 1 och Olli Jakonen 3 – 1.

Andra halvlek var bara 24 sekunder gammal när Akseli Ollila gjorde 2 – 1 efter ett riktigt snyggt förarbete av först William Lindqvist, en lång passning upp till Zacke Ekström och inlägget kunde inte ha varit bättre. Ollila hade tomt mål och nätade säkert.

Och vill man traversera ordspråk så passar ”små tuvor stjälper stort lass” bra. Ingen kan säga att Oliver Pettersson eller Akseli Ollila i EIF hör till de fysiskt tunga och starka spelarna. Små lätta dansande fjärilar som flyger fram på en såphal konstgräsplan är ofta rena giftet mot fysiskt stora försvarsspelare. Jaro tippas höra till topplagen i serien och ingenting talar mot det, trots att det blev förlust i Ekenäs.

– Det här var första gången under säsongen vi spelade med den här uppställningen. Visst var spelet i början lite oroligt och jag tvingades på defensiven mer än vanligt. Men det bästa är att alla drog på sig blåstället och ersatte finliret med grovjobb. Det är viktigt att alla visar att man vill vinna.

– Det är alltid lite såhär i första matchen. Man söker spelet. Ändå tycker jag att vi höll positionerna bra, vi blev aldrig nervösa, gjorde inte några enkla misstag. Tre poäng i första matchen är alltid bra, säger Xhevdet Gela.

Lagkapten Zacke Ekström säger att det alltid känns bra direkt i början med en seger.

– Jaro gick till ledningen på straff. Vi tappar in kontrollen, utan vi höjer snabbt nivån igen och kvitterar till 1 – 1. Spelmässigt var det lite upp och ned för båda lagen. Jaro var farligt på sin hörnor.

EIF:s målvakt Mehdi hade en rätt så lugn kväll, men det behövdes två toppräddningar för att EIF kunde ta hem tre poäng. Först efter en farlig lobb av Jaro och den andra efter en hörna, på ett kanonhårt skott. Mål här matchen kunde ha slutat lite hur som helst.

Oliver Petterson spelade framför försvarslinjen tillsammans med Gela på mittfältet och gjorde det bra. Och kvitteringen var det inget fel på, även om han lite fick hjälp av målvakten Thomas Olsen, som fumlade in bollen i mål. Passningen av Riku Selander var bra.

– Det känns både fint att vinna och att få göra mål. Jag tycker inte att vi var pressade, utan kunde hålla bollen bra inom laget. Jag börjar också anpassa mig bra till nya taktiken med tre backar. Vi gjorde vårt jobb klockrent, gav inte Jaro många möjligheter.

EIF gjorde fyra byten. Stanislav Efimov, Olli Jakonen, Oskari Sallinen och Jacke Gottberg kom in. Rashica (bra så länge han var på planen) Juuso Liukkonen, Riku Selander och Akseli Ollila steg av banan. Spelnivån sjönk inte och här visar EIF klart hur viktigt det är att det finns bredd i truppen. Det kan bli mycket avgörande under en lång säsong.

Jarkko Heimonen på högerbacken visade att insatserna i träningsmatcherna bara varit försiktigt spel. Nu var det säkerhet och spelglädje. Och trots att han förorsakade straffen var humöret efteråt på topp.

– Hands? Aldrig i världen. Titta på videon efteråt. Men som tur var blev den inte avgörande. I första halvlek var spelet lite oroligt. Men i andra halvlek var det bättre, trots att det blev en del frisparkar och hörnor. Jag tycker att vi försvarade med stort hjärta.

EIF följande match är redan på torsdag borta i S:t Michel mot MP.

Ducca Nyman

Bollförbundets matchrapport

YLE Västnyland

Västra Nyland (bakom betalmur)

FF Jaro matchrapport