Emil Pallas: ”Ekenäs har fotbollskultur”

Ekenäs IF:s sportchef Peter Haglund har gjort klart med offensive mittfältsspelaren Emil Pallas, 22 år, från Liga Ettan klubben Helsingfors IFK. Han spelade den här säsongen över 20 kamper i Ettan.

– Ekenäs är en svenskspråkig stad och har en fotbollskultur som tilltalar mig. Här är alla nära varandra, nästan ett med laget, och EIF spelar bra fotboll, säger Pallas.

Han kommer från en tvåspråkig familj och har svenska som modersmål. Pappa kommer från Lovisa. Pallas är fostrad i KäPa från Kottby – en klubb som är känd för sitt utmärkta juniorarbete.

Pallas har en tvillingbror som nyligen tecknat ett treårigt avtal med regerande mästarna HJK. Han spelade senast för AC Oulu och har meriter från spel i A-landslaget.

Emil Pallas säger att Ekenäs är en sommarstad och att han ser fram emot en intressant och spännande säsong.

– Det är klart att jag vill spela ligafotboll och är beredd att kämpa för en plats i laget. Jag hoppas på en bra säsong för EIF.

Senaste säsongen var det nästan fotboll som på heltid gällde. För att få allt att gå ihop deltidsjobbade han som vikarie i olika skolor i Helsingfors –  men på fotbollens villkor.

– Det är klart att jag siktar på att spela fotboll på heltid, säger Pallas.

Att EIF har spanska tränare, Gabri Xatart och Daniel Bolufer ger bara extra motivation.

– Jag har bekanta som jag har diskuterat med och som har haft duon som tränare. De har haft ett positivt och gott intryck att säga om dem.

Han säger att han vet att Xatart och Bolufer är noggranna och motiverade tränare. Ett par som gör ett hundraprocentigt jobb.

– Jag har alltid uppskattat både spansk fotboll och tränare, säger Emil Pallas.

Ducca Nyman