Esau: ”Hellre ett ensamt lejon än ett populärt får”

Ekenäs IF:s ytterback till höger, Jeannot Esau har som motto att han är hellre ett ensamt lejon än ett populärt får. Han förklarar det med att han är en reserverad person, som vet vad han vill uppnå.

– För mig är det bättre att fokusera på mina mål i livet, och det får mig att känna mig lite ensam. Men det är en positiv sak. Det får mig att uppfatta nya saker hos mig. För mig är det bättre att vara ett ensamt lejon. Jag vet vad jag kan. Men om man är ett populärt får, följer man så många människor att det blir svårt att påverka situationer och skapa förändringar, säger Jeannot Esau.

När han kommer in på fotbollsplanen stannar han alltid först alltid upp, rör vid gräset, gör korstecknet på bröstet och sedan pekar upp mot himlen.

Esau säger att han kommer från en väldigt kristen familj och den står honom väldigt nära.

– Jag har många mål i mitt liv, och jag är den jag är tack vare Gud och min starka tro. Jag vet vart jag är på väg. Momentet när jag går in på planen är ett sätt att engagera mig själv och laget. Jag lämnar allt i Guds händer och det blir rätt.

Esau har hittills spelat bra i alla EIF:s matcher i Ettan. Han säger att han trivs utmärkt i klubben och att han känner sig glad när han får visa vilka kvaliteter han har.

– Vi har en ypperlig kemi i laget, med lagledningen. Alla jobbar för varandra. Och när lagandan är på topp vill alla göra ett klockrent jobb. Jag är förstås glad för att kunna ge mitt bidrag.

Esau har hittills bidragit med två mål – trots positionen som höger ytterback. I senaste matchen hemma mot JJK bidrog han med sin andra fullträff.

– Jag tycker det var en klurig match. Vi visste inte riktigt vad vi skulle fokusera på. Vi bestämde oss för att vi gör det vi är bäst på och spelet på planen löpte riktigt bra.

Serie- och cupmatcherna gör att schemat är tajt. På onsdag cupmatch mot JäPS i Träskända, sedan seriematch borta på söndag mot KäPa i Kottby och på onsdag hemmamatch mot HIFK.

– JäPS är viktigt för oss. Vi mötte dem redan i Ettans cup (JäPS vann 4–2) och vi kommer att möta dem i serien igen. Vi reser till Träskända som ett lag och vi går in för seger.

Han håller med om att schemat är hektiskt, men som professionell fotbollsspelare är det det här man tränar för. Det är på samma gång påfrestande för kroppen.

– Det är intressant att spela många matcher i tät följd. Då får vi alla visa vad vi riktigt går för. Vi måste visa att vi är professionella och hela tiden vara på topp. Det gäller att sova ordentligt, äta och återhämta sig rätt för att vara redo för följande drabbning.

Han säger att tränarstaben finns till för att hjälpa laget med allt. Och gör det bra.

– För spelarna gäller det att vara redo för allt som krävs, säger Jeannot Esau.

JäPS och EIF möts i Träskända och matchen börjar kl. 18.30.

Ducca Nyman