Fabio Da Rosa: ”Motståndarna har fördel”

Ekenäs IF:s fystränare, Fabio Da Rosa från Brasilien, är fullt medveten om att EIF:s förberedelser inför ligasäsongen inte varit helt optimala. ”De grönvita” har i de inledande matcherna två förluster.

EIF har samtidigt varit nära poäng, men också en bit ifrån – 3–2 mot IFK Mariehamn och 2–1 mot FC Haka från Valkeakoski. På Åland blev några försvarsmissar ödesdigra. Mot Haka var det bättre takter.

Varför motståndarna har fördel hänger ihop med att EIF vintertid inte har tillräckligt stor hall att träna i. Och nu är Ekenäs Sparbanks Arena är under byggnad tvingas man träna i Karis. Och första riktiga hemmamatchen är först om en dryg månad.

Fram till dess får EIF spela på bortaplan – också hemmamatcher. Myrbacka i Vanda är reserv-arena. Det är knappast något ligalag som skulle göra lika stora uppoffringar som EIF:arna gör idag?

Till träningarna ska allt material packas in i bilar – både före och efter träningarna. Och om någon mot förmodan tror att spelarna är så stora stjärnor att de inte behöver hjälpa till är man fel ute. Här är det fråga om talkojobb.

Klart är att EIF innan träningarna och matcherna får lida en del. Men gör ändå det bästa av rådande läge.

Fabio Da Rosa är ny fystränare, och säger att på grund av att förberedelserna inte helt varit optimala ligger EIF-spelarna jämfört med motståndarna en bit efter – både mentalt och fysiskt.

– När du inte är helt fysiskt redo slutar din hjärna fungera. Om du är i fysiskt trim pressas din kropp och ger dig hela tiden energi.  Då hittar man också en bra mental balans att fortsätta att löpa och pressa kroppen, säger Fabio.

Han säger att EIF den närmaste tiden kommer att jobba hårt med den här biten. Efter de inledande omgångarna är hans känslor tudelade – bra och mindre bra.

– Vi skall helt säkert få den mentala och fysiska biten att gå ihop.

Målvakten Ramilson Almeida vilade på Åland, men spelade mellan målstolparna en bra match mot FC Haka.

– Vi släppte båda gångerna in två mål. Det gjorde matcherna svåra. Vi dominerade i andra halvlek och hade möjligheter att avgöra. Men vi kunde inte ta vara på chanserna, säger Almeida.

Han säger att EIF tar det positiva momenten med från de inledande kamperna. Och att lagledningen och spelarna sliter hårt för att ta de första poängen.

EIF möter i den finländska cupen herrtrean -laget Tampere United 2 från Tammerfors. Den matchen spelas i Tammerfors.

– En ypperlig chans att vinna, göra mål och höja för kommande matcher på självförtroendet, säger Almeida.

Tampere United 2 och EIF möts i Tammerfors och matchen börjar kl. 18.00.

Ducca Nyman